Koningsdag wordt in Ommen groots gevierd

De verjaardag van Koning Willem Alexander wordt in Ommen weer groots gevierd. De festiviteiten spelen zich niet alleen af op maandag 27 april de eigenlijke Koningsdag, maar al eerder. Op vrijdag 24 april zijn er optochten voor de kinderen en is er een Oranjepopconcert op zaterdag 25 april.

De traditionele optocht op Koningsdag is altijd een grote trekker met duizenden belangstellenden langs de kant van de weg en begeleid door drie muziekkorpsen uit de gemeente Ommen. De deelnemende praalwagens dingen mee om verschillende prijzen. Vooral de scholen spannen zich altijd enorm in om de ereprijs. Vorig jaar werd deze prijs in de wacht gesleept door de Sint Bernardusschool.

 
Koningsdag wordt om acht uur ’s morgens geopend met het luiden van de klokken van alle kerken. Om tien uur volgt een zangaubade aan de Lodderholt bij het wooncentrum De Hoefijzer. Na de grote optocht, die om half twee van start gaat, wordt het feestprogramma voortgezet op het feestterrein aan de Koesteeg. Het uitgebreid programma biedt activiteiten voor jong en oud. ’s Avonds is het feestterrein het decor van een grootse taptoe met drie topkorpsen. Koningsdag 2015 wordt afgesloten met vuurwerk.

 
De Oranjekoorts begint eigenlijk al eerder in Ommen. De bewoners zijn al bezig met het versieren van straten en doen mee aan een competitie voor de mooist versierde straat van Ommen. Vorig jaar gewonnen door de Korenbloemstraat. Op 23 april is er een “Prins- en prinsesverkiezing” voor de kinderen tot 7 jaar. De winnaars rijden bij de kinderoptochten vooraan in een Tuk-Tuk op vrijdag 24 april tijdens de gebruikelijke lampionnenoptocht en versierde fietsen en karren. De lampionnenoptocht is bedoeld voor de kleinsten als ze net voor de invallende duisternis de straten opsieren met hun brandende lichtjes. Voor de grotere kinderen is er de versierde fietsen en karrenoptocht. Beide optochten eindigen op de Markt waar ook de prijsuitreiking wordt gehouden. Voor alle deelnemers van beide groepen zijn prijzen te winnen. Zaterdag 25 april wordt als jaarlijkse opwarmertje voor de Koningsdag al weer de dertiende editie gehouden van Oranjepop met optredens van de bands: Tricklebolt en King of the World.
Programmaoverzicht:

Donderdag 23 april:
18.30 uur Prins en Prinsesverkiezing in ’t Vlierhuis, Haarsweg 105.

Vrijdag 24 april:
19.30 uur Optocht versierde fietsen en karren, start: Dante, Sperwer.
21.00 uur Lampionnenoptocht, start De Hoefijzer Lodderholt.

Zaterdag 25 april:
20.00 uur Oranjepop feesttent Koesteeg.

Maandag 27 april (Koningsdag):
8.00 uur: Luiden kerkklokken.
9.30 uur: Aubade bij De Hoefijzer Lodderholt.
13.30 uur: Grote Folkloristische Optocht, start: Hotel Paping, Stationsweg.
15.00-18.30 uur: Activiteiten op het feestterrein aan de Koesteeg met Springking, een kinderdorp voor de allerkleinsten, suikerspin en schminken. Jongerenwerk de Punt verzorgt tevens diverse leuke activiteiten.
19.00 uur: Prijsuitreiking van diverse onderdelen op het feestterrein.
20.15 uur: Taptoe. De taptoekorpsen Drum en fanfare Jong Advendo uit Sneek, Showband Takostu uit Stiens en Drumfanfare Exempel uit Empel geven een daverende taptoe op het feestterrein.
22.30 uur: Vuurwerkshow. Een spetterend vuurwerk aan de Vechtoever, vanaf de Markt in Ommen zorgt dit voor een prachtig schouwspel.

Artikel delen:
Foto's 2
Gerelateerde berichten