Ommen wil stoppen met huis-aan-huis inzameling restafval

Het zogenoemde omgekeerd inzamelen van afval heeft in de gemeente Ommen geleid tot een flinke daling van de ingezamelde hoeveelheid restafval. De stijging van de hoeveelheid ingezameld plastic is zeer fors. Daarom is het gemeentebestuur van Ommen van plan om restafval niet meer huis-aan-huis in te zamelen.

 
Met de aangekondigde tweede fase wat betreft omgekeerd inzamelen wordt restafval straks niet langer huis-aan-huis ingezameld, maar via ondergrondse verzamelcontainers. Daarnaast gaan inwoners naast een vast bedrag een variabel tarief betalen voor de inzameling van restafval.

 

Bij omgekeerd inzamelen worden zoveel mogelijk herbruikbare materialen buiten de grijze container om ingezameld. De eerste fase van omgekeerd inzamelen is op 1 februari 2014 ingevoerd. In deze fase hebben inwoners van Ommen voor de inzameling van kunststofverpakkingen een grijze 240-liter minicontainer met oranje deksel ontvangen, die eens per vier weken wordt geleegd.

 

De groene container voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval) wordt 1 keer per twee weken geleegd. Omdat door het gescheiden aanbieden van afval de grijze container minder snel vol raakt, wordt restafval op dit moment nog één keer per vier weken opgehaald.

 

In de tweede fase kunnen inwoners het restafval zelf wegbrengen naar ondergrondse verzamelcontainers die in de bebouwde kommen en waar mogelijk in de kernen van het buitengebied worden geplaatst.

 

De containers worden op een voor inwoners logische plek geplaatst, bijvoorbeeld aan de rand van een wijk of op een plein bij een supermarkt of winkels. In een groot deel van het buitengebied verandert de inzameling van restafval niet, omdat ondergrondse verzamelcontainers hier niet efficiënt zijn.

 

Bron: RTV Oost

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten