Het dorp Gees staat met plaats 9 in de landelijke dorpen top-10 van de Groene Stad Challenge. Dit bleek vorige maand bij de bekendmaking van de uitslag. Coevorden staat 13e.
De plaats voor Gees op de ranglijst is te danken aan het feit dat de inwoners van Gees zo’n 228 vierkante meter openbaar groen per persoon tot hun beschikking hebben. In totaal bestaat ongeveer 71% van Gees uit groen (bomen, gras en struiken).
Wethouder Jeroen Huizing: “We zijn trots op ons mooie, groene platteland, de karakteristieke dorpen en de historische stad Coevorden met relatief gezien behoorlijk wat groen. Op al die plekken hebben we oog voor duurzaamheid en groen. Zo’n mooie uitkomst van een landelijk onderzoek, daar zijn we natuurlijk heel trots op!”
De Groene Stad Challenge editie 2022 is een initiatief van ingenieursbureau Sweco, groen gereedschapfabrikant Husqvarna en NL Greenlabel, een organisatie die zich bezighoudt met het meten van duurzame leefomgevingen. Bij deze editie zijn 123 gemeenten, waaronder Coevorden, geanalyseerd op de kwaliteit en de hoeveelheid groen binnen de bebouwde kom. Hierbij is onder meer gekeken naar luchtfoto’s en satellietbeelden. In totaal is het groen en het groenpotentieel in de woonomgeving van ruim 6,7 miljoen inwoners in 698 plaatsen kaart gebracht. Volgens het onderzoek is er in Nederland nog veel winst te behalen. Zo kan er nog wel 4.1 miljoen vierkante meter aan parkeervakken vergroend worden. Ook is er ruimte voor het planten van meer dan 655.000 grote bomen of maar liefst 3,9 miljoen kleine bomen.
Naast plek 9 voor het dorp Gees, staat ook Coevorden (13) als stad in de top-20 van groenste dorpen van Nederland. Waarschijnlijk vanwege het lage inwoneraantal. Steenwijksmoer staat op de 19e plaats in diezelfde top-20. De groenste stad van Nederland bevindt zich ook in de provincie Drenthe: Assen. Op basis van de lijst met groenste dorpen en groenste steden, staat Drenthe op nummer 1.
De analyse van de Groene Stad Challenge laat zien waar in Nederland nog groenpotentie is. En juist dat is nodig. Want de verandering in het klimaat zorgt ook de komende jaren voor opwarming van de aarde. Met name in dorpen en steden kan dit een probleem zijn, want daar wordt het vaak nog warmer door het vele asfalt en gesteente. Begroeiing kan zorgen voor het omzetten van zonlicht in verdampingsenergie. En juist dat helpt bij het tegengaan van hoge temperaturen. Hoe groener een stad of dorp, hoe koeler het er dus blijft.
Het van oorsprong boerendorp Gees is een van de hotspots van het Geopark Hondsrug. Niet alleen rond het dorp, maar ook in Gees is veel groen. Dorps-bewoners brachten tien jaar geleden huisweiden met ouden dierenrassen terug in het dorp. Dat sloot aan bij de vele open, groene ruimtes die er al in het dorp waren. Je vindt er ook historische boerenerven met streekeigen groen en akkers met traditionele gewassen.