Burgemeestersduo bezoekt groene schoolpleinen in gemeente Dalfsen

Onlangs bezochten burgemeester Erica van Lente en voormalig kinderburgemeester Benthe Dijkman maar liefst drie basisscholen in onze gemeente. Het doel? Ontdekken hoe groen de schoolpleinen zijn in de gemeente Dalfsen. De bezoekjes gaven de burgemeester en kinderburgemeester inzicht in de invulling van groene schoolpleinen in onze gemeente.

 

Aan het begin van haar ambtstermijn heeft Benthe aangegeven dat ze tegen roken en zwerfafval is en dat ze zich bezig wilde houden met groene schoolpleinen. Dankzij de bezoekjes aan de scholen heeft de kinderburgemeester aandacht kunnen geven aan groene schoolpleinen, samen met de burgemeester. Op deze zonnige vrijdagochtend reisde het duo af naar de St. Cyriacus in Hoonhorst, het Avontuur in Dalfsen en de Cazemierschool in Oudleusen.

Bij elke school werd het groene schoolplein grondig geïnspecteerd en ging het burgemeesterskoppel in gesprek met kinderen en meesters en juffen over het schoolplein. Wat is er mooi aan het schoolplein en waar spelen ze het liefst? Zijn er dingen die ze willen veranderen? Wat is het belang van een groen schoolplein? Alle vragen kwamen voorbij. Kinderburgemeester Dijkman heeft goede inspiratie op kunnen doen voor het groene plein op haar eigen basisschool, De Spiegel, locatie Ankum. Ze vertelt: “Ik vond de schoolpleinen heel mooi, en ik denk dat je er super leuk op kunt spelen. Hoe mooier het schoolplein, hoe leuker het is om te spelen en hoe liever je dus naar buiten gaat in de pauze. Dat vind ik heel belangrijk, want naar buiten gaan is goed voor je. Ik vond het ook leuk dat ik allemaal vragen mocht stellen. Het was top!”.

Het burgemeestersduo keek terug op een ‘gezellige ochtend waarbij ze veel kinderen hebben gesproken.’

De ambtstermijn van kinderburgemeester Dijkman zit er op. Ze wordt opgevolgd door Laure Veldman.

De gemeenteraad van Dalfsen heeft met een motie in januari 2019 opgeroepen om een kinderburgemeester aan te stellen omdat deze een brug kan slaan tussen kinderen en de lokale politiek. Dit is van belang omdat de besluiten die ‘vandaag’ worden genomen, bepalend zijn voor de toekomstige woon- en leefwereld van kinderen. De eerste kinderburgemeester in Dalfsen was Myla Groenendijk in schooljaar 2021-2022. Benthe Dijkman is dus de huidige kinderburgemeester, zij was in het schooljaar 2022-2023 actief.

 

(Op de foto burgemeester Van Lente en kinderburgemeester Benthe Dijkman met basisschool St. Cyriacus uit Hoonhorst)

Artikel delen:
Gerelateerde berichten