Vluchtelingen worden voorbereid op vuurwerk

OMMEN – Om te voorkomen dat zij zich rot zullen schrikken van het het carbid schieten op Oudjaarsdag worden worden de 350 vluchtelingen op de Besthemerberg geïnformeerd over deze luidruchtige traditie.

 
Volgens een medewerker van het COA gaat het namelijk om getraumatiseerde asielzoekers die net weg zijn uit oorlogsgebieden. “Die mensen en hun kinderen associëren de harde knallen meteen met een bombardement. Ze zijn nog niet zo lang in ons land en ze hebben natuurlijk ongelooflijk veel ellende meegemaakt. We hebben al gezien dat de vluchtelingen hier in Ommen heftige schrikreacties vertoonden door het luchtalarm van de gemeente op iedere eerste maandag van de maand. Dus het carbid schieten zullen onmiddellijk associëren met het gebied waar ze vandaan komen. We weten niet hoe ze zullen reageren als er met carbid wordt geschoten”.

 

Volgens dezelfde COA-medewerker, die op de Besthemerberg woonbegeleider is, worden de vluchtelingen voorgelicht over de traditie. In het restaurant komen pamfletten met foto’s van het carbid schieten te hangen en de begeleiders gaan de huisjes bij langs op het park om ze persoonlijk te informeren. Door voorlichting in de media willen de medewerkers van het COA in de omgeving ook ruchtbaarheid geven aan de emoties van de vluchtelingen . “We kunnen natuurlijk het carbid schieten niet verbieden of voorkomen. Het is ook nog eens een groeiende traditie in dit gebied”, aaldus de COA-medewerker.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten