Vluchtelingen aangekomen in sporthal De Slaghen

Dinsdagmiddag is een groep vluchtelingen aangekomen in sporthal De Slaghen in Ommen. Zij worden tot vrijdagmiddag opgevangen in de sporthal, die tijdelijk is ingericht als crisisopvanglocatie. Door de onverminderd hoge asielinstroom blijft de behoefte aan opvangcapaciteit in Nederland groeien.

Daarom heeft het COA de gemeente Ommen gevraagd om deze week crisisopvang voor vluchtelingen te bieden. De gemeente Ommen heeft hiervoor sporthal De Slaghen in Ommen beschikbaar gesteld. De sporthal is gisteren ingericht als crisisopvanglocatie. Dinsdagmiddag zijn ruim 40 vluchtelingen in Ommen gearriveerd. De vluchtelingen komen uit het aanmeldcentrum in Ter Apel en hebben nog niet eerder in een crisisopvanglocatie verbleven. De groep bestaat vooral uit stellen en gezinnen. Het merendeel van de vluchtelingen die deze week in Ommen worden opgevangen komt uit Syrië. Daarnaast komen enkele vluchtelingen uit Iran en Afghanistan. De vluchtelingen blijven tot vrijdagmiddag in Ommen. Daarna zorgt het COA ervoor dat ze in een opvanglocatie in een andere gemeente worden opgevangen.

Burgemeester Mark Boumans is trots op de inzet van alle betrokkenen en het begrip uit de Ommense samenleving. ‘De ontvangst van de vluchtelingen in Ommen is goed verlopen. Er is door veel medewerkers en vrijwilligers hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. De komende dagen zetten we er met z’n allen de schouders onder om het verblijf van de vluchtelingen in Ommen zo aangenaam mogelijk te maken. Ik hoor positieve geluiden in Ommen over deze crisisopvang. Een aantal inwoners heeft zich al aangemeld om te helpen als vrijwilliger. Ook de sportverenigingen, voor wie het toch vervelend is dat ze de hal deze week niet kunnen gebruiken, hebben ons laten weten alle begrip te hebben. De leerlingen van de naastgelegen school hebben vanochtend zelfs al een kijkje genomen in de hal. Dat is mooi om te zien.’

Het was de bedoeling dat de sporthal gisteren al in gebruik zou worden genomen als crisisopvanglocatie. Omdat de identificatie en registratie van de asielzoekers bij het COA langer duurde dan was voorzien, zijn deze ruim 40 vluchtelingen vandaag pas naar Ommen gebracht. In de sporthal is ruimte voor maximaal 70 vluchtelingen. Het COA heeft de gemeente Ommen laten weten dat er later woensdag of donderdag mogelijk nog meer vluchtelingen naar Ommen wordt gebracht. De sporthal is tot vrijdagmiddag beschikbaar als crisisopvanglocatie. Daarna wordt de hal leeggeruimd, zodat de hal weer gebruikt kan worden voor reguliere sportactiviteiten.

De meeste vluchtelingen hebben een lange reis achter de rug en zijn vermoeid. De gemeente vraagt inwoners om hen rust te gunnen en om die reden weg te blijven bij de sporthal. In eerste instantie zijn geen spullen zoals kleding of speelgoed nodig. Als dit wel nodig blijkt, doet de gemeente hiervoor een oproep. Op www.ommen.nl is meer informatie te vinden over de opvang in sporthal De Slaghen.
Artikel delen:
Gerelateerde berichten