Carinova organiseert ontmoetingen in muziek

Met het thema ‘ontmoeting in muziek’ vond in juni alweer de tweede bijeenkomst plaats van echtparen waarvan een partner beginnende dementie heeft. De bijeenkomsten zijn een initiatief van Carinova, afdeling mantelzorgondersteuning. Het voornemen is om drie keer per jaar op een woensdagochtend bij elkaar te komen in de muziekruimte van Angela Kemper, muziektherapeut in Dalmsholte.

Op een prachtige locatie in het buitengebied wordt muziek ingezet als middel om tot ontmoeting en verbinding te komen. De partner met dementie en de mantelzorger hebben veel gedeelde (muzikale) ervaringen en door de muziek worden goede herinneringen opgehaald. Muziek is een belangrijke prikkel voor het geheugen, daarom kan muziek helpen met elkaar contact en plezier te maken. Een belangrijk doel is ook de mantelzorgers een mogelijkheid te bieden om lotgenoten te ontmoeten.

De eerste keer was het na een kopje koffie al direct gezellig en voelde iedereen zich op zijn gemak. Daarbij kwam de mondharmonica tevoorschijn, werd er gespeeld op de vleugel en accordeon en is er veel gezongen. Roelie Cazemier, mantelzorgconsulent en casemanager van Carinova: “Muziek van de kindertijd, de radio; populair en klassiek. Of je beginnende dementie hebt, of niet, je doet vanzelf mee.” De tweede keer werden herinneringen opgehaald aan de hand van oude platen. Van ‘Twee reebruine ogen’ tot de Simon en Garfunkel en the Sound of music’.

Werking van muziek
Angela Kemper werkt ruim 25 jaar als muziektherapeut in zorginstellingen. Ze heeft nu bij haar huis aan de Langsweg 4 een eigen muziekruimte ingericht, zodat ze ook cliënten/groepen thuis kan ontvangen. Angela: “Muziek kan troosten, maakt vrolijk, ontspant, motiveert en samen met muziek bezig zijn kan een groot saamhorigheidsgevoel geven. Het is wetenschappelijk bewezen dat muziek een positieve werking heeft bij mensen met dementie. Cognitieve capaciteiten gaan verloren, maar de muzikale vermogens kunnen heel lang behouden blijven. Door de muziek komen herinneringen weer naar boven en is er contact en plezier.”

Inwoners van de gemeente Ommen kunnen voor informatie over de mantelzorgbijeenkomsten terecht bij Roelie Cazemier, mantelzorgondersteuner van Carinova via info@carinova.nl. Voor informatie over muziektherapie en de mogelijkheden kan je contact opnemen met Angela Kemper via info@angelakemper-muziektherapie.nl.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten