CDA zet mantelzorger in het zonnetje

Mantelzorg stond afgelopen week centraal tijdens de thema-avond van het CDA Ommen. Anita Bangma vertelde tijdens deze avond haar aangrijpende verhaal, dat zij al 13 jaar mantelzorger is voor haar man, die hersenletsel overhield aan een ongeval.

Een zware taak, waar zij bijna aan onderdoor ging. Om te tonen hoeveel respect het CDA voor mantelzorgers heeft, kreeg zij uit handen van CDA-raadslid Alice Makkinga de Oog voor Elkaar-trofee, die het CDA Ommen jaarlijks uitreikt. Anita Bangma en andere sprekers, zoals huisarts Henk-Jan Bezemer en Roelie Cazemier van thuiszorgorganisatie Carinova, kwamen die avond aan het woord. Daarna was het aan de belangstellenden in de zaal. In kleine groepjes mochten zij hun ervaringen over mantelzorg delen.Uit deze gesprekken bleek dat lang niet alle mantelzorgers bekend zijn bij de instanties. Positief was dat volgens de aanwezigen de toegang richting instanties als gemeente, huisarts en thuiszorg laagdrempelig is.

Wat mantelzorgers wel meer mogen doen is het vragen om hulp, omdat er wel allerlei ondersteuning mogelijk is. Hiermee moet voorkomen worden dat te laat wordt ingegrepen als een mantelzorger “het niet meer trekt”. Maar ook kritiek kwam deze avond naar voren. Mantelzorgers hebben vaak te maken met veel papieren rompslomp door de veranderende wet- en regelgeving. En ook de extra kosten zorgen in sommige gevallen voor financiële problemen. Het CDA kijkt tevreden terug op deze avond waar zowel instanties als de mantelzorgers zelf aan het woord kwamen. Binnenkort start er in Ommen een campagne om mantelzorg en ondersteuningsmogelijkheden onder de aandacht te brengen.

Artikel delen:
Foto's 2
Gerelateerde berichten