ChristenUnie zet mantelzorgers in het zonnetje

De ChristenUnie Ommen heeft bij twee mantelzorgers een feestelijke taart bezorgd. Zwaantje Kelder en Anita Bangma waren tijdens de verkiezingscampagne genomineerd door Ommenaren, die langs kwamen op de markt. De ChristenUnie wil haar waardering voor de grote inzet die veel mantelzorgers ‘als vanzelfsprekend’ leveren, hiermee duidelijk maken.

Zwaantje Kelder zorgt voor haar echtgenoot en staat ook nog klaar voor andere familieleden. Bij de aanbeveling stond vermeld: ‘zij zal zeggen, dat hoeft niet, zorg is vanzelfsprekend en ik doe dat gewoon’. Toen iemand van de partij haar belde was dat ‘vanzelfsprekend’ ook het eerste woord. Tijdens het bezoek vertelde zij meer over de aandacht die dat vroeg en de beperkingen die dat met zich meebrengt. Gelukkig is er nu iemand in de buurt die de noodzakelijke zorg overneemt, als zij een dag op bezoek wil, hierdoor kan een dagje uit naar een zus in Dordrecht zonder stress plaatsvinden.

Anita Bangma is een andere mantelzorger. Zij heeft al haar energie nodig om haar man, die een ernstig hersenletsel heeft opgelopen, te verzorgen. Dat kan alleen met een ondersteunend netwerk van mensen, die regelmatig iets van de activiteiten overnemen. Daarnaast heeft ze te maken met de bureaucratie van de regelgeving rond werk en dagbesteding, vervoer en zorg voor inkomen.

De ChristenUnie is diep onder de indruk van de obstakels die een mantelzorger tegenkomt en hoeveel stress dat geeft. En gelijktijdig: hoe blij mensen ook weer zijn met wat ze doen en voor anderen betekenen. Voor de ChristenUnie Ommen zijn beide voorbeelden dat mantelzorgers ondersteuning en waardering verdienen door samenleving en politiek. De mantelzorg is onbetaalde zorg. De overheid en de gemeente moeten zich realiseren, dat daarmee heel veel geld op het sociaal domein en de zorg wordt bespaard.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten