Zes onderwijsmensen geslaagd als leescoördinator

In de Bibliotheek aan de Chevalleraustraat zijn donderdagavond certificaten uitgereikt aan de zes deelnemers van de Cursus Open Boek*. De cursus, gegeven op initiatief van Bibliotheek Ommen, leidt op tot gecertificeerd leescoördinator binnen een school. De zes leerkrachten van vier basisscholen, Ichthus in Lemele, De Triangel in Witharen, De Hoekstee in Beerzerveld en CNS Ommerkanaal, hebben met het schrijven van een leesplan voor de eigen school hun proeve van bekwaamheid afgelegd.

Leesplan

Het leesplan is voor een school het middel om alle leesbevorderingsactiviteiten in kaart te brengen, vorm te geven en plannen en budgetten voor de toekomst vast te stellen. Leesmotivatie en leesplezier staan voorop bij leesbevordering in school. “De combinatie van leesmotivatie en leesplezier brengt een duurzame ontwikkeling van een positieve leesattitude tot stand”, aldus één van de cursisten. Niet alle activiteiten hoeven veel geld te kosten, vaak is het een kwestie van het op de juiste tijd inzetten van de leesbevorderende maatregelen. Zo kunnen de zaakvakken een prima springplank zijn voor leesbevordering en kunnen binnen de lees- en taalmethodes veel meer werkvormen gebruikt worden dan officieel staat aangegeven.

Netwerk

Met de komst van deze zes nieuwe leescoördinatoren is het Netwerk Leesbevordering Ommen vrijwel compleet. Op dertien van de zeventien basisscholen zijn zij nu werkzaam, op vier scholen ontbreekt nog een gecertificeerde leesbevorderaar.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten