Boekpresentatie en opening tentoonstelling “Reinier Paping. Held van de Elfstedentocht”

Vandaag (donderdag 18 februari 2016) de dag waarop Reinier Paping zijn 85e verjaardag viert, heeft Paping in het bijzijn van zijn kinderen en kleinkinderen het eerste boek in ontvangst genomen en de officiële opening verricht van de tentoonstelling in het Eerste Friese Schaatsmuseum Hindeloopen: “Reinier Paping Held van de Elfstedentocht”.

Op vrijdag 18 januari 1963 schreef Reinier Paping geschiedenis door de zwaarste Elfstedentocht aller tijden te winnen. Door deze nog altijd zeer tot de verbeelding sprekende overwinning groeide Paping uit tot een icoon van de Nederlandse sportgeschiedenis. De naam Paping is als metafoor verbonden aan de strenge winter van 1963 en staat in het collectieve (sport)geheugen van Nederland gegrift. Ook drieënvijftig jaar na dato wordt Paping nog dagelijks aan zijn overwinning in de Elfstedentocht herinnerd.  De naam Paping heeft inmiddels een mythische klank gekregen.

Als eerbetoon aan de sportman Reinier Paping en aan de prijswinnaars van de Elfstedentocht in 1963 schreef Mark Hilbertsin samenwerking met het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen, het boek Reinier Paping, Held van de Elfstedentocht (Uitgeverij Bornmeer). Hilberts ging op zoek naar de achtergronden, de impact en de gevolgen van de Elfstedentocht van 1963 voor Reinier Paping en zijn tijdgenoten. Hierover schreef hij een fascinerend boek. Opvallend genoeg werd er niet eerder een boek over Reinier Paping geschreven.

Bij de boekpresentatie waren de oud kernploegleden (1955) Wim de Graaff (Rotterdam), Siem Hopman (Bergen NH),Jan Bruine de Bruin (Aalsmeer) en de prijswinnaars van de Elfstedentocht in 1963 aanwezig, o.a. de gebroeders Jan en Max Uitham (Groningen Norg), Henk Ottema (Eerbeek) en Piet Venema (Makkum). In het boek en in de tentoonstelling wordt aan hen ook ruime aandacht gegeven. De Elfstedenwinnaars Henk Angenent, Lenie van der Hoorn en Tineke Dijkshoorn waren ook aanwezig bij de boekpresentatie en de opening van de tentoonstelling.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten