OM eist gevangenisstraffen voor diefstallen bij bejaarden

De officier van justitie heeft vorige voor de rechtbank in Arnhem gevangenisstraffen van 6 jaar en van 5 jaar en 10 maanden geëist tegen twee mannen van 51 en 41 jaar oud. De mannen zouden in meerdere plaatsen in het land op slinkse wijze bejaarde mensen van geld en sieraden hebben beroofd.

De mannen gingen langs de deur bij oudere bewoners en deden zich voor als rechercheurs van de politie. Daarbij lieten ze vervalste identificatiepassen van de politie zien. De bewoners kregen vervolgens te horen dat hun woning op een ‘’inbrekerslijst’’ zou staan. De verdachten vroegen of er geld of sieraden in huis waren en hoe deze kostbaarheden opgeborgen waren. De bedoeling was dat de bewoners de kostbaarheden zouden tonen, waarna de mannen zich snel uit de voeten maakten met de buit. De bewoners waren veelal fysiek niet in staat om de diefstal te voorkomen.

Deze werkwijze werd toegepast in verschillende plaatsen in Gelderland en Overijssel, waaronder Wageningen, Zevenaar, Ommen, Deventer, Zwolle, en Kampen. Maar ook in Drenthe, Brabant en Limburg sloegen de mannen toe. De buit varieerde van 100 euro tot 120.000 euro, een bedrag dat werd gestolen in Breda. In totaal werd voor ruim twee ton aan contant geld weggenomen. Daarnaast werden sieraden buit gemaakt. In totaal wordt de mannen 17 voltooide diefstallen en 14 pogingen ten laste gelegd, gepleegd in de periode van maart tot oktober 2015. Daarnaast hebben de mannen zich volgens het OM schuldig gemaakt aan witwassen en valsheid in geschrifte.

De officier van justitie besteedde in het requisitoir aandacht aan de geraffineerde wijze waarop de mannen te werk gingen en de impact op de slachtoffers: “Verdachten hebben de, door hun hoge leeftijd, kwetsbare personen doelbewust als makkelijke prooi uitgekozen en hen op uitgekookte, voorbedachte en geoefende wijze benaderd. Door hun optreden hebben de verdachten het vertrouwen van de slachtoffers ernstig geschaad. Er is misbruik gemaakt van de fysieke gesteldheid van de slachtoffers, die zich door hun leeftijd minder dan een ander kunnen voortbewegen. Daarbij komt dat alle feiten werden gepleegd in de woning van de aangevers. Hierdoor is het gevoel van veiligheid, dat iedereen in zijn woning behoort te hebben, ernstig aangetast.”

Bij de strafeis is rekening gehouden met het uitgebreide strafblad van met name de 51-jarige man uit Renkum. Alles afwegende vindt de officier van justitie voor de 51-jarige man een gevangenisstraf van 6 jaar op zijn plaats. De 41 –jarige man (zonder bekende woon- of verblijfplaats) hoorde een gevangenisstraf van 5 jaar en 10 maanden tegen zich eisen.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten