Foto: Eigen foto

Exotische waterplanten zorgen voor overlast

Ook dit jaar zorgen ‘exotische planten’ voor overlast in de wateren van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Sommige van deze uitheemse soorten verspreiden zich razendsnel en zijn moeilijk te verwijderen. De planten kunnen ervoor zorgen dat in korte tijd watergangen dichtgroeien en belemmeren daardoor de aan- en afvoer van water.

Hierdoor kan wateroverlast ontstaan voor huizen, landbouw en natuur. Daarnaast verdringen ‘de exoten’ de normale inheemse waterplanten. Het waterschap roept inwoners dan ook op vijver- en aquariumplanten geen tweede leven te geven in sloten, beken, rivieren, kanalen of vijvers.

Om problemen te voorkomen, verwijdert het waterschap de ‘probleemplanten’ zo snel mogelijk. Het verwijderen, transporteren en composteren van de planten kost veel tijd en geld. Bovendien groeien bepaalde soorten waterplanten, bijvoorbeeld de beruchte en verboden Grote Waternavel en het Ongelijkbladig Vederkruid, vanuit elk afgebroken stukje plant weer opnieuw uit. Daardoor is het mogelijk dat de plant zich verspreidt over verschillende watergangen die met elkaar in verbinding staan.

Meeliften

De exoten komen op verschillende manieren in de wateren terecht. Met de vele schepen, (vracht)auto’s, vliegtuigen en hun passagiers ‘lift’ wel eens iets mee. Soms worden ze echter bewust ingevoerd, bijvoorbeeld als vijver- of aquariumplant.

Daarnaast komt het ieder jaar voor dat inwoners na een opknapbeurt van hun vijver of aquarium het teveel aan waterplanten met goede bedoelingen uitzetten in buitenwater. Vaak zitten daar uitheemse of exotische planten bij die zich razendsnel verspreiden. Dit probleem wordt steeds groter, omdat door de klimaatverandering steeds meer soorten uit warmere streken zich hier blijvend kunnen vestigen.

Probleemplanten bij WDODelta

Probleemsoorten die in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta worden aangetroffen zijn de Grote Waternavel, Parelvederkruid, Ongelijkbladig Vederkruid, Waterwaaier, Watercrassula en Waterteunisbloem. Medewerkers van het waterschap herkennen de uitheemse waterplanten. Op die manier kan er direct actie worden ondernomen. Meldingen van inwoners zijn van harte welkom bij het Waterschap Drents Overijsselse Delta.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten