Foto: Dook van Gils

Meer kleur rondom cultuurhistorisch monument Varsen

Vrijdagmiddag is, onder een strakblauwe hemel, door een aantal vrijwilligers van de werkgroep onderhoud en beheer van het cultuurhistorisch kunstwerk in Varsen een speciaal streekeigen zaadmengsel voor een bloemrijk en kleurrijk grasland gestrooid.

Enige jaren geleden werd het kunstwerk, een verbeelding van boerderijen die in de tijd van de Trechterbekers daar mogelijk ooit gestaan hebben, met veel ceremonie onthuld om vervolgens haast te verzinken in de vergetelheid. Zeker ’s zomers, als het gras hoog om het kunstwerk staat, is er niets van het kunstwerk te zien. Er werd een werkgroep in het leven geroepen, bestaande uit inwoners van Varsen, die het gras om het kunstwerk maait en afvoert, om door verschraling een wat meer gevarieerde vegetatie te verkrijgen. Wat meer kleur stond hoog op het verlanglijstje van de werkgroep. Het project de Groene Loper Vechtdal van de provincie Overijssel bood middels een voucher de mogelijkheid om het behoorlijk prijzige inheemse graslandmengsel aan te schaffen.

Het zaad was al een paar maanden in bezit, maar het weer was er nog niet geschikt voor geweest om het te zaaien. Tot vrijdag dus. Eerst moest er een strook grond gefreesd worden en Arjan Drogt van Loonbedrijf Koonstra uit Balkbrug was zo behulpzaam om dat in mum van tijd te doen; met een schop en mankracht had dat heel wat langer geduurd en wat meer zweetdruppels gekost. Het zaad was al gemengd met zand, zodat het wat minder snel zou wegwaaien en beter te doceren was. Met een speciale strooibeker werd het zaad gelijkmatig over de strook gefreesde grond verdeeld, waarna het door de grond geharkt werd en met een shovel werd aangedrukt.

Het proces van bodemverschraling is hiermee niet versneld, maar het gebied wordt er een stuk aantrekkelijker door, niet alleen voor de mens, maar zeker ook voor bijen en insecten. Misschien gaat de patrijs zich er ook weer thuis voelen? De werkgroep hoopt van wel!

Artikel delen:
Foto's 5
Foto: Dook van Gils
Foto: Dook van Gils
Foto: Dook van Gils
Foto: Dook van Gils
Gerelateerde berichten