Historisch Café over Overijsselse onruststokers

De grootste gebeurtenissen in de geschiedenis hangen samen met onruststokers. Onruststokers verzetten zich, bewust of onbewust, tegen de gevestigde orde. Op dinsdag 21 mei is er in het Historisch Centrum Overijssel (HCO) een Historisch Café met als thema ‘Onruststokers’.

In samenwerking met geschiedenisstudenten van Hogeschool Windesheim heeft het HCO en de stichting IJsselacademie een speciaal onderzoeksproject opgezet naar onruststokers in Overijssel. Op deze avond presenteert een van deze studenten de resultaten hiervan.

Verder vertelt historica Kim Bootsma over haar onderzoek, bekroond met de Johanna Naberprijs in 2018, naar de onrust die de toelating van vrouwen in de Nederlandse krijgsmacht veroorzaakte. Ook draagt dichter en muzikant Vincent Corjanus enkele toepasselijke gedichten van eigen hand voor en maakt de Zwolse singer-songwriter Milo Groenhuijzen met zijn muzikale bijdrage de avond compleet. Ter afsluiting kan iedereen het toepasselijke biertje proeven van de Berghoeve Brouwerij uit Den Ham: de Onruststoker!

Jonge Historicus van het Jaar

In iedere provincie organiseert Lise Koning, Jonge Historicus van het Jaar 2018, samen met de vereniging Jonge Historici en JongKNHG, een Historisch Café bij een archiefinstelling. De cafés zijn een ode aan het archief als kloppend hart van de gehele historische gemeenschap. Hier ligt een goudmijn aan historisch materiaal opgeborgen dat ons helpt de geschiedenis te begrijpen. En het mooie is: iedereen kan het historisch materiaal bij het archief komen onderzoeken!

Het Historisch Café bestaat uit twee korte lezingen, een gesproken column en muziek. Het thema van de avond wordt bepaald aan de hand van een lokaal biertje. Iedereen met een interesse in de geschiedenis is van harte welkom!

Aanmelden kan via www.historisch-cafe.nl/historischcentrumoverijssel

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten