Ommerschans naar de dokter

VECHTDAL – In ongeveer 90 wachtruimtes in het Vechtdal is voortaan een exemplaar van het boek ‘Onzichtbare Mensen’ te lezen. Dit met de bedoeling om de bekendheid met de Ommerschans te vergroten en gelezen te worden door cliënten. Het eerste exemplaar werd overhandigd door Thea Dijkema, Frits Welink en Ingrid van der Velde aan Michiel Andriessen en Astrid Jansen Holleboom van huisartsenpraktijk Carrousel in Ommen.

“Lokale geschiedenis geschreven door lokale mensen vindt bijna iedereen interessant. We werken er dan ook graag aan mee om dit boek in onze wachtkamer te leggen. Wie hier even moet wachten voor een afspraak kan dan even de geschiedenis van de Ommerschans tot zich te nemen”, aldus Andriessen.

Het boek Onzichtbare Mensen bestaat uit korte persoonlijke (fictieve) verhalen van mensen die in Ommerschans geleefd hebben ten tijde van de bedelaarskolonie (200 jaar geleden), gebaseerd op feitelijke gegevens uit de dossiers van de Ommerschans. Daarnaast bevat het verhalen van personen uit de regio die uit ervaring schrijven over hun leven met of in armoede. Daarmee is de link gelegd van verleden naar heden; er leven nog altijd mensen in de Echo van de Ommerschans.

De mensen die in dit boek hun verhaal vertellen wonen of woonden in onze regio. De schrijvers en medewerkers aan het boek zijn allen bewoners van het Vechtdal.

Het boek is ook te koop bij de boekhandel en te bestellen via bol.com.

Ommerschans was de eerste onvrije kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid: een experiment van Johannes van den Bosch om de armoede op landelijke schaal te bestrijden. De eerste kolonie is gesticht in 1818 in Frederiksoord, Ommerschans werd in 2019 toegevoegd. Zijn experiment is de voorloper van ons huidige sociale stelsel. De Koloniën van Weldadigheid worden in 2020 mogelijk bijgeschreven als UNESCO Werelderfgoed en daarnaast zijn ze genomineerd voor het Europese Erfgoedlabel.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten