Winkels in Ommen mogen op zondag definitief open

De winkels in Ommen mogen voortaan iedere zondag vanaf twaalf uur geopend zijn. Een kleine meerderheid van de raad in Ommen (tien voor en zeven tegen) is akkoord gegaan met verruiming van de winkelopenstelling op zon- en feestdagen. Top op heden waren de winkels in Ommen nog twaalf zondagen per jaar open. Uit een onafhankelijk onderzoek bleek dat een meerderheid van de Ommenaren (61%) voor het opengaan van de winkels op zondag is, hoewel de kerkelijke organisaties tegen waren.

Volgens de tegenstanders (CDA en ChristenUnie) betekenen de extra koopzondagen  weinig rustmomenten voor winkeliers en hun personeel. Niemand zou op verruiming zitten te wachten. De conclusies van een onafhankelijk onderzoek naar de koopzondagen was volgens het CDA “niet overtuigend en teleurstellend”.

ChristenUnie stemde niet alleen tegen om principiële redenen, maar ook omdat de zondagopenstelling zorgt voor versnippering van openingstijden. De voorstanders (LPO, VOV, PvdA en D66) vonden het uitgevoerde onderzoek overbodig en de kleine twintigduizend euro die hiervoor werd uitgegeven, weggegooid geld.

In 2015 werd tegen de zin van de ChristenUnie het aantal koopzondagen van 0 naar 12 ingevoerd. Bij het aangaan van een coalitieakkoord ging de ChristenUnie akkoord met een onderzoek naar de bestaande regeling voor de winkeltijden. Een onafhankelijk adviesbureau peilde de afgelopen maanden de meningen van het publiek en van betrokkenen. Hierbij zijn 65 ondernemers (verspreid over de verschillende grootteklasse en sectoren) middels een steekproef geïnterviewd.

Daarnaast zijn de leden van de klankbordgroep, bestaande uit onder meer uit ondernemers, kerken en andere organisaties, geïnterviewd. In totaal hebben ruim 2500 inwoners een enquête volledig ingevuld. Uit de resultaten blijkt dat een meerderheid van de Ommenaren (61%) voor verruiming van de winkeltijden is. Datzelfde geldt voor de ondernemers (54%). Vrijwel alle kerken hebben aangegeven zich niet te kunnen vinden om het aantal koopzondagen te verhogen van twaalf naar 52 per jaar.

Tekst (C): Harry Woertink 

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten