Computerles voor echte beginners

Voor de vrijwillige cursusbegeleiders is geen vraag te gek. Gezamenlijk helpen ze de acht cursusdeelnemers. Heel geconcentreerd zitten die elk achter een eigen laptop, op het scherm werkend aan taken en opdrachten uit het werkboek. Komen ze er even niet uit, dan is er altijd een vrijwillige computerdocent in de buurt die hen persoonlijk helpt. De groep is bijna klaar met de cursus ‘Klik&Tik’. Eind januari 2020 begint een nieuwe ronde cursussen in vier vestigingen van de Bibliotheek Salland.

De basis van computergebruik

Annemarie Klöne, consulent participatie bij de bibliotheek, vertelt wat zich de afgelopen maanden heeft afgespeeld. ‘Deelnemers aan Klik&Tik komen hier als echte beginners. In tien lessen leren zij de basis van het computergebruik: van e-mailen tot foto’s opslaan, van teksten schrijven tot informatie zoeken op internet. In hun eigen tempo. De groep wordt begeleid door ervaren vrijwillige computerdocenten. Deelnemers kunnen daardoor in alle rust oefenen, vragen stellen en geholpen worden. Na tien weken ontvangen ze een certificaat.’

Alles is online

Ze legt uit waarom deze cursus zo belangrijk is. ‘In het dagelijks leven moet iedereen goed kunnen omgaan met internet. Informatie van de overheid, de belasting, tweedehands koopjes, een reis boeken, bankzaken. Kortom, internet is nodig voor bijna alles. Vaak lijkt het of iedereen met gemak computers, internet en digitale diensten gebruikt. Maar, dat is echt niet vanzelfsprekend. Overal zijn mensen die daarbij hulp kunnen gebruiken. Als dat niet gebeurt, missen zij de digitale vaardigheden die nodig zijn om volledig mee te doen in de maatschappij.’

Meer digitaal

Wie ook graag zijn of haar digitale vaardigheden wil verbeteren, kan in de vestigingen van de Bibliotheek Salland terecht voor een aantal verschillende activiteiten rondom computers, internet, media en smartphones/tablets. Om te beginnen zijn er in de week van 20 januari de Computervraagdagen in samenwerking met Seniorweb.

In Ommen en Heino zijn tablet- en smartphonecafés: gezellige bijeenkomsten waar bezoekers elkaar helpen. En op donderdagochtend 30 januari start in Raalte Digisterker. In deze cursus leer je werken met de digitale overheid: DigiD, gemeentelijke websites, toeslagen en meer.

Een overzicht van alle cursussen, workshops, spreekuren en bijeenkomsten is te vinden op bibliotheeksalland.nl/agenda.

De eerstvolgende cursussen ‘Klik&Tik’ starten eind januari. De startdata zijn:

maandag 27 januari in Heino, ochtend
dinsdag 28 januari in Ommen, ochtend
dinsdag 28 januari in Raalte, ochtend
vrijdag 31 januari in Olst, middag

Voor tien wekelijkse lessen betaalt een deelnemer in totaal € 15,–. Aanmelden is al mogelijk, via www.bibliotheeksalland.nl/leren/digitaal/klik-tik, in de Bibliotheek, per telefoon (0572 – 363637) of per e-mail: info@bibliotheeksalland.nl.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten