Ommerschans in nieuwe tv-serie op NPO 2

Ommerschans staat op vrijdag 17 april centraal tijdens de nieuwe NTR/VPRO-serie De IJzeren eeuw. In de serie, die vanaf vrijdag 3 april elke week wordt uitgezonden om 21.05 uur op NPO2, neemt presentator Hans Goedkoop de kijker in dertien afleveringen van 45 minuten mee de 19e eeuw in, aan de hand van dertien thema’s.

 

De derde aflevering, op vrijdag 17 april, gaat over ‘land zonder paupers’. Nederland, 1818. Bedelaars en dronkaards, weesjes en ontheemde gezinnen ontsieren het straatbeeld. Het prille koninkrijk staat er slecht voor. Een reeks mislukte oogsten heeft een groot deel van de bevolking in de armoede gestort. Wat te doen met al die paupers? Bij gebrek aan een verzorgingsstaat moet het initiatief komen van kerk en welgestelden. Verreweg het meest ambitieuze project om armoede en moreel verval de wereld uit te helpen, is de Maatschappij van Weldadigheid van Johannes van den Bosch. Zijn idee: de armoedzaaiers in afgelegen landbouwkoloniën verheffen tot modelboeren. Het initiatief begint voortvarend. Maar al snel zijn er ook strafkoloniën nodig om de paupers op het rechte pad te krijgen en houden. De vraag dringt zich op: hoe maakbaar is de mens?

 

Aflevering 3 van de IJzeren Eeuw voert de kijker langs de voormalige koloniën in Frederiksoord, Veenhuizen en Ommerschans. Centraal staan Johannes van den Bosch en kolonist Klaas Visser. Sprekers zijn onder andere de huidige directeur van de Maatschappij Weldadigheid, een nazaat van Klaas Visser, en ex-premier Ruud Lubbers, ook nazaat van een kolonist. Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door: Provincie Drenthe en Provincie Overijssel.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten