Dit is waarom de Dollar en Euro bijna evenveel waard zijn

De waarde van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar bereikte recent een dieptepunt van twee decennia, of een hoogtepunt, andersom bekeken. Dit nieuws is goed nieuws voor Amerikaanse toeristen die ons land aan doen, aangezien ze vergeleken met vorig jaar meer te besteden hebben.

De Nederlandse horeca of hotelwereld kan dus wel een graantje meepikken van de toegenomen koopkracht van Amerikaanse toeristen, die deze zomer nog vaak genoeg via cruiseschip Amsterdam aandoen.

Daarentegen is het minder goed voor beleggers die aandelen in bezit hebben bij Amerikaanse tech giganten.

Dit is echter niet een probleem dat enkel de Euro overkomt. De Dollar is ook meer waard tegenover de Britse Pond en de Deense Kroon als we het vergelijken met het vorige jaar.

Amerikaanse toeristen

“Op dit moment gaat je geld in Europa verder dan in een aantal jaren, en het is een geweldige tijd om die droomreis te maken die je hebt uitgesteld naar Italië, Frankrijk of Spanje”, aldus een bekende reisblogger.

Winstverwachting

Nu de Dollar gestaag terrein wint om jegens de Euro, lopen multinationals het risico op tegenvallende winstresultaten. Dit is vooral het geval bij bedrijven zoals Meta, het moederbedrijf van Facebook en Whatsapp, Google en Apple. In feite het overgrote deel van de Amerikaanse tech-sector zien de koersen van hun aandelen flink dalen.

Dit komt omdat deze sector een hoge blootstelling aan vreemde valuta kent, wat inhoudt dat ze veel omzet genereren in andere valuta, en niet in Dollar dus. Al die valuta moet omgezet worden in een nu relatief gezien duurdere Dollar waardoor bedrijven nu waarschuwingen uitgeven voor het aankomende Amerikaanse earning season. Op deze pagina ziet u koersen, en kunt u meer informatie vinden over aandelen zodat u ook kunt inspelen op marktveranderingen vlak voor het Amerikaanse earning season!

Oorzaken

De Euro heeft tot nu toe meer dan 11% verloren ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Een samenloop van factoren zijn hiervoor verantwoordelijk geweest. Een daarvan is het slepende conflict tussen Oekraïne en Rusland, met als gevolg veel Oekraïense vluchtelingen die in Nederland worden opgevangen.

Daarnaast rekenen olie- en gasleveranciers hogere prijzen voor hun producten sinds Rusland is overgegaan tot een invasie van Oekraïne. En ten slotte is de Europese Centrale Bank terughoudend om rentetarieven resoluut te verhogen. Al met al invloeden die hebben geleid tot een Euro en Dollar die vergelijkbaar zijn in waarde.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten