Critical Alignment Yoga, een aanvulling voor fysiotherapie en de chiropractor?

Steeds meer mensen doen aan yoga. En het aantal varianten neemt ook toe. Zo is er Hatha Yoga, een klassieke vorm, Power Yoga (goed voor de conditie) en Bikram Yoga (een soort yoga in de sauna). En tegenwoordig hoor je ook veel goeds over Critical Alignment Yoga, een vorm waarmee je botten en spieren weer op de juiste positie zet.

 

Maar wat houdt Critical Alignment Yoga eigenlijk precies in? Weer zo soepel en licht bewegen als een kind, zou dat kunnen? Volgens yogadocent en schrijver Gert van Leeuwen wel: ‘Neem blokkades weg en je energie gaat stromen.’ Deze yogavorm is door Gert van Leeuwen na jarenlang onderzoek door hem ontwikkeld. Inmiddels reist Gert de wereld rond om zijn methode aan anderen over te brengen.

 

Ons vermogen om natuurlijk en soepel te bewegen gaat verloren doordat we opgroeien in een maatschappij van prestatiedruk, stress en ambities. Van gevoelsmensen die in hun lichaam leven, worden we hoofdwezens, die de ruimte in hun lichaam veel minder voelen.

 

Critical Alignment Yoga docenten krijgen hun training op basis van zelfonderzoek en het leren bewegen vanuit ontspanning i.p.v. uit wilskracht. Alles begint met zelfonderzoek. Pas als je onderzoekt waar spanning ontstaat kan de spanning zich ontladen. ‘Waar ligt de diepere oorzaak van die spanning?’

 

Critical Alignment Yoga werkt met hulpmiddelen zoals het bankje om de hoofdstand mee te oefenen, een boogje dat je bij de achter overbuigingen gebruikt en een strip. Tijdens de yogahoudingen kan het lichaam daardoor optimaal blijven ontspannen waardoor je de houding beter kan volhouden en in dieper gelegen spierlagen terecht komt en blokkades in de verbindingsketens zich oplossen.

 

Irene Vos van Yoga Ommen biedt deze nieuwe yogavorm sinds kort in haar studio aan de Pieter Bruegelstraat in Ommen. Ze vertelt enthousiast over haar ervaringen en de goede resultaten die haar deelnemers er mee boeken:

 

“Een groot aantal mensen die bij mij yogales volgen, hebben in mindere of meerdere mate (fysieke) klachten. Om mij te verdiepen in therapeutische yoga heb ik toen een aantal boeken over dit onderwerp besteld, waaronder het flinke boek van Gert van Leeuwen. In eerste instantie was mijn reactie. ‘Oh nee, vreselijk zo’n dik boek, daar heb ik helemaal geen zin in.’ Ik had het eerst maar eens weggelegd. Totdat ik het op een gegeven moment toch weer ter hand nam en er in begon te bladeren. Er stonden tekeningen in met ‘stripjes en rolletjes’, ‘boogjes’ en een ‘hoofdstandbankje’. Ik snapte er aanvankelijk nog niet zoveel van. Met deze hulpmiddelen was ik niet bekend.”

 

“Maar Gert’s manier van schrijven was zo invoelend en makkelijk leesbaar dat mijn interesse en nieuwsgierigheid was geprikkeld. Dus toen er in de nieuwsbrief van de Vereniging Yoga Docenten Nederland een aankondiging van de bijscholing voor yogadocenten Critical Alignment Basis verscheen heb ik geen moment getwijfeld. Zo zat ik in januari 2014 in Amsterdam met nog een 16-tal yogadocenten. Vrijwel meteen wist ik dat ik opnieuw thuis was gekomen.”

 

Ervaring cursist; “Al geruime tijd heb ik last van gespannen spieren in nek en schouders. Nu volg ik sinds kort yogalessen bij Irene. Na 3 lessen merk ik al een enorme verbetering. Door gebruik te maken van een rubberen strip en een vilten rolletje bereik ik binnen korte tijd ontspanning in de spieren en een strekking van de rugwervels. Wat ook heel fijn is, is dat Irene ook iedereen persoonlijk aandacht en tips geeft om de yogahoudingen nog beter uit te voeren.”

 

Ervaring cursist; “Al jaren lang voel ik mij gespannen en kon moeilijk ontspannen. Via mijn behandelaar kreeg ik het advies om yogalessen te nemen om te leren ontspannen. Ik kwam bij Yoga Ommen terecht. Mijn ademhaling is sterk verbeterd en steeds meer ontspannen. Daarnaast constateerde Irene dat ik scheef stond en ben toen naar de chiropractor in de buurt gegaan. Die heeft mij eenmalig behandeld en deze meldde dat als ik door ging met yogalessen mijn wervelkolom vanzelf rechter zal worden.”

 

Wie CAY aan den lijve wil meemaken kan binnenkort deelnemen aan de Workshop Critical Alignment bij Yoga Ommen. Op zondag 14 juni wordt daar een introductie workshop Critical Alignment Yoga & Therapie gegeven. www.yogaommen.nl

Artikel delen:
Foto's 3
Gerelateerde berichten