Het belang van de balans tussen lichaam en geest bij het beoefenen van sport

Kracht is niets zonder controle, zo luidt een oud gezegde wat in verschillende situaties toepasbaar is. Om het lichaam goed te onderhouden en een gezonde routine te behouden, is het noodzakelijk om fysieke activiteiten te combineren met oefeningen voor een gezonde geest. Vaak onderschat men het belang van de hersenen bij het beoefenen van sport en dat is geen goede zaak.

Er zijn verschillende voorbeelden van succesvolle atleten die laten zien hoe relevant de combinatie tussen een gezond lichaam en een goed functionerende geest is.

Novak Djokovic is daar een geweldig voorbeeld van. De Serviër, die een van de beste tennissers aller tijden is, heeft al 15 Grand Slams gewonnen, vijf minder dan recordhouder Roger Federer. Djokovic schrijft een deel van zijn succes op de tennisbaan toe aan mind control en buitengewone discipline.

“Ik beoefen [meditatie en yoga] uit behoefte aan een goede gemoedstoestand, vrede, rust en tegelijkertijd geluk en vreugde. Iedereen heeft zo zijn eigen manieren om tot een bewustzijnstoestand te komen waarin je in een goed humeur bent en liefde voor jezelf, de mensen om je heen en de planeet voelt. Ik probeer mezelf op één lijn te brengen met deze mentaliteit en benadering van het leven”, zei de Serviër in Amuse.

Djokovic toont zijn yoga en meditatie routines graag aan anderen en post bijvoorbeeld op sociale netwerken hoe hij hiermee bezig is.  

Een andere sporter die een gezonde geest graag wil verzoenen met een geweldig lichaam is Kevin Love. Love, de basketbalster van de Cleveland Cavaliers, was ooit NBA-kampioen en is vijf keer geselecteerd voor de All-Stars.

Met zijn 30 jaar heeft Love een indrukwekkend lichaam én is hij een van de beste rebounders van de NBA. Toen Love echter in 2008 net bij de NBA kwam, was zijn lichamelijke conditie verre van ideaal.

Eerder in zijn carrière worstelde Love met lichamelijke klachten en gewichtsproblemen. Door middel van yoga slaagde deze krachtige aanvaller erin om de juiste discipline te krijgen. Als doorgewinterde beoefenaar van deze methode, wijdt Love een deel van zijn NBA succes aan activiteiten die gericht zijn op de geest. “Door middel van meditatie vond ik een nieuwe bron voor balans, kracht en duurzaamheid. Er zijn zoveel aspecten van yoga die je kunnen helpen als je het veld op gaat.”, aldus Love in Business Wire.

Een ander voorbeeld uit de Amerikaanse sport is Evan Longoria, een honkballer van de San Francisco Giants en een van de beroemdste atleten uit de Verenigde Staten die ook yoga beoefent. Longoria vertelde in een interview met de officiële MLB-website dat yoga hem op en buiten het veld helpt. “Een sterk lichaam hebben betekent niet noodzakelijk dat je sterk bent vanuit het oogpunt van honkbal… Wanneer je de bal slaat, moet je zo stabiel mogelijk blijven en gebruik maken van de driedimensionaliteit – de rotatie van je core – om daadwerkelijk kracht achter de bal te kunnen zetten.”
Voor de honkbalspeler is het evenwicht dat yoga biedt essentieel om het potentieel van een atleet in het veld te optimaliseren.

In Nederland zijn ook enkele praktische voorbeelden van atleten die een goede combinatie tussen lichaam en een gezonde geest hebben gevonden. Voormalig hockeyster, Fatima Moreira de Melo heeft bijvoorbeeld drie Olympische medailles gewonnen tijdens haar meer dan 20 jaar lange hockeycarrière.

Momenteel is Fatima een van de grootste vertegenwoordigers van poker in Nederland. Ze startte haar pokercarrière terwijl ze nog steeds veldhockey speelde voor de Nederlandse nationale ploeg.

Hoewel hockey veel van de fysieke kant vraagt, is poker daarentegen een mentale en strategische sport waarin de speler zich op de tactische kant moet toeleggen om te slagen. Fatima, een kampioen in beide sporten, bereikte haar beste resultaten door haar fysieke vaardigheden te complementeren met sterke mentale vaardigheden en het lukte haar om in beiden sporten uit te blinken doordat ze de verschillende kwaliteiten die een echte grote atleet nodig heeft om te winnen wist te combineren.

Dit zijn slechts een paar van de vele voorbeelden van sporters die groot belang hechten aan het koppelen van mentale vaardigheden met fysieke habiliteit. Uiteindelijk geldt dit natuurlijk ook voor amateursporters, want iedereen heeft er baat bij om zowel zijn geest als lichaam in balans te houden.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten