“Aan Tafel” expositie Hans Emmelkamp bij Beeldentuin Witharen

De veelzijdige Meppeler kunstenaar Hans Emmelkamp (1947) presenteert vanaf 11 juli zijn tentoonstelling “Aan tafel” in galerie de Schaapskooi van Beeldentuin Witharen. De in Groningen geboren Emmelkamp studeerde zowel aan de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam, als aan de Academie Minerva in Groningen en exposeert vanaf 1989 in binnen en buitenland.

 

Zijn werk werd oa. aangekocht door de provincie Overijssel en is onderdeel van diverse bedrijfscollecties van oa. de N.A.M.,Stichting Thuiszorg Icare, Groene Land/Achmea, adviesbureau ARGO,het Wilhelmina ziekenhuis in Assen, de Isala Klinieken in Zwolle en het Diaconessenhuis in Meppel. Speciaal voor de tentoonstelling “Aan Tafel” in de galerie van meubelontwerper-en maker Louis van Vilsteren, ,heeft Hans Emmelkamp een keuze gemaakt uit zijn werken waarin de tafelvorm een belangrijke plaats inneemt.

 
Het fenomeen “ Tafel” is voor de kunstenaar méér dan een gebruiksvoorwerp : “De Tafel” functioneert in zijn schilderijen weliswaar als een verhoogd blad en als drager, maar eerder op een symbolische manier , dan dat dat letterlijk het geval is. Soms herkennen we het tafelblad als ondergrond en soms is de tafel een op zichzelf staande vorm waarboven de dingen als het ware “zweven “. Wat duidelijk is , dat het bij Emmelkamp niet gaat om een letterlijke afbeelding van tafels en daarbij behorende voorwerpen, eerder gaat het om de diepere betekenis. In dit geval de betekenis van de tafel als “verhoogde plaats “ , wat eigenlijk ook de betekenis is van het woord altaar . Altus = verhoging.
In al zijn werken wil Hans Emmelkamp graag iets duidelijk maken van een werkelijkheid , die het alledaagse overstijgt. De kunstenaar laat ons door zijn geabstraheerde vormgeving een wereld zien van een gesublimeerde werkelijkheid. Een poëtische en verstilde wereld, die het beste kan worden omschreven als ingetogen en vooral als harmonieus.

 
De expositie, die op 11 juli geopend wordt door Han Hagen uit Zuidwolde, beeldend kunstenaar en conservator van beeldenpark de Havixhorst te Schiphorst, is te zien t/m 27 september gedurende de openingstijden van Galerie & Beeldentuin Witharen op donderdag t/m zondag van 11.00u-17.00u., en op afspraak.
Witharenweg 24, 7738 PG Witharen 0523-676272 www.atelierwitharen.nl

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten