Expositie FUNDATIEfusions Jan Voerman sr. in gemeentehuis Hardenberg

In de publiekshal van het gemeentehuis in Hardenberg komt een expositie met tekeningen en schetsen van Jan Voerman sr. (1857-1941). De expositie valt onder de noemer FUNDATIEfusions. Hierbij wordt kunst van Museum de Fundatie op openbare plekken in de omgeving van Zwolle tentoongesteld.

Jan Voerman sr. werd geboren in Kampen en keerde na zijn studie aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen rond 1889 samen met zijn echtgenote terug naar het Overijsselse Hattem. De natuur, en dan met name de IJssel, met daarboven de prachtige wolkenluchten, vormen een belangrijke bron van inspiratie voor de schilder.

De IJsselgezichten van Jan Voerman sr. zijn van grote betekenis voor de Nederlandse kunstgeschiedenis. Op de expositie in het gemeentehuis van Hardenberg zijn tekeningen en schetsen te zien van landschappen, wolken, paarden, koeien en bomen. Voor Jan Voerman waren tekeningen geen zelfstandige kunstwerken, maar gebruiksmateriaal. Hij gebruikte de tekeningen en schetsen als basis voor zijn schilderkunst. Museum de Fundatie verwierf de schetsen en tekeningen uit de nalatenschap van acteur Henk van Ulsen.
 
Museum de Fundatie
Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst, die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boymans te Rotterdam, Dirk Hannema, en die later belangrijke aanvullingen kende met onder meer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het spectaculair uitgebreide Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.

Onder de noemer FUNDATIEfusions organiseert het museum compacte presentaties op openbare plekken in en rond Zwolle. Kijk voor een overzicht van de verschillende FUNDATIEfusions op www.museumdefundatie.nl. De expositie is vanaf dinsdag 15 december 2015 tijdens openingstijden te zien in de publiekshal op de begane grond van het gemeentehuis van Hardenberg.
Artikel delen:
Gerelateerde berichten