Foto: Harry Woertink

Bouwe Lolkema overleden

Ommenaar Bouwe Lolkema is op 7 september 2016 op 84-jarige leeftijd overleden. Hij was ernstig ziek was; toch kwam zijn overlijden onverwacht snel. Bouwe was bekend als vrijwilliger van het streekmuseum in Ommen. Een echte Fries en als oud-politieman een ferme, lange en stoere kerel.

Collegiaal, altijd opgewekt, altijd in voor een praatje en heel actief. Hij was drager van de Eremedaille in goud verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau en Ereburger van Baexem. Als museumvrijwilliger zette Bouwe zich de laatste jaren vooral in voor het onderhoud van de grote museumtuin. Ook als er andere klusjes te doen waren konden we op hem rekenen. Bouwe wist van aanpakken en stimuleerde. “Gelijk afwerken”, was zijn credo. Elke zomer stond Bouwe op de Sallandse markt van het museum met een kraampje als houtsnijder. Renske, zijn vrouw vergezelde hem dan met de kunst van het kantklossen. Ook op andere ambachtsmarkten waren ze samen actief, vaak in Sallandse klederdracht.

Tweedehands boeken verhandelen op boekenmarkten was ook één van zijn vele hobby’s. Op de meeste bijeenkomsten van het museum was hij present. De HKO-ledenvergaderingen bezocht hij altijd trouw samen met zijn vrouw. Begin dit jaar moest hij de boekenmarkten afzeggen, maar voegde er toe dat hij wel van plan was om aan de Sallandse markten mee te doen. Dat is er niet meer van gekomen.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten