Vanaf 8 maart gratis sneltesten voor werknemers in Zwolle en omgeving

Corona Sneltest Point opent op 8 maart een nieuwe vestiging, in Zwolle op Meeuwenlaan 4 . Werknemers kunnen zich hier – via hun werkgever – gratis laten sneltesten. Corona Sneltest Point is officieel geautoriseerd om deze antigeen sneltest uit te voeren. Dit is een belangrijk onderdeel van het overheidsbeleid om de economie verder te openen.

Bij grotere aantallen zal niet alleen op de vestiging getest worden, maar ook op de locatie van de werkgever. De testuitslagen zijn binnen 15 minuten beschikbaar.

De vestiging staat onder leiding van Zwolse Monique Satink en Nicole Elshof. Beiden hebben een zorgachtergrond. Zij worden zowel zakelijk als privé voortdurend geconfronteerd met niet alleen de medische, maar ook de sociale en economische impact van de lockdown. Zij hopen met de sneltesten bij te dragen aan een versnelde heropening van het maatschappelijke leven.

Corona Sneltest Point verzorgt naast sneltesten ook PCR-testen, testen op antistoffen en reiscertificaten: www.coronasneltestpoint.nl

 

Ontwikkeling Burggraven in Ommen weer een stap dichterbij

Onlangs is er een overeenkomst tussen de gemeente Ommen en Ter Steege Bouw Vastgoed getekend. In deze overeenkomst zijn afspraken gemaakt over de nieuwe plannen op de voormalige locatie van onder andere de Hema. Het nieuwbouwplan ‘Burggraven’ bestaat uit de ontwikkeling en realisatie van 15 appartementen, 7 stadswoningen en een commerciële ruimte.

Lees verder »

Regionale ronde voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijden zijn in volle gang en de regionale finale staat voor de deur. Woensdag 3 maart 2021 strijden 10 voorleeskampioenen uit de gemeenten Dalfsen, Hardenberg, Ommen en Twenterand om kampioen te worden in de regio Noord-Oost Overijssel.

Lees verder »

 Rabobank werkt aan Coöperatief Convenant voor Nederland 

Rabobank slaat samen met leden, klanten, medewerkers en verschillende stakeholders de handen ineen in de ontwikkeling van een Coöperatief Convenant voor Nederland. Met dit convenant werkt de bank aan een toekomstplan voor Nederland en het versterken van de verschillende regio’s, zeker in en na de tijd van de coronacrisis. Het Coöperatief Convenant voor Nederland is een programma van de lokale banken van Rabobank in Nederland. De bank presenteert het convenant in de lente van 2021 aan het nieuwe kabinet. 

Lees verder »

OZC en OVC’21 gaan fuseren

OZC en OVC’21, de twee voetbalverenigingen in Ommen, gaan fuseren. Dat is de uitslag van de (digitale) extra Algemene Ledenvergadering bij beide verenigingen. Bij de ledenraadpleging in juni 2020 spraken de leden van beide verenigingen zich al positief uit om een onderzoek te starten naar een mogelijke fusie. Eenzelfde uitslag liet zich zien na de officiële stemmingsronde onder alle stemgerechtigde leden van beide Ommer voetbalclubs.

Lees verder »

10e Vechtgenotenrit doorgeschoven naar 11 juni 2022

De organisatoren van de Vechtgenotenrit hebben besloten de 10e rit door te schuiven naar 2022. De jaarlijks terugkerende motortoerrit voor kinderen en hun gezinnen die binnen hun gezin te maken hebben met kanker en de gevolgen daarvan, zal net als in 2020 ook in 2021 geen doorgang vinden. Met in gedachten de aanhoudende coronamaatregelen zoals de anderhalve meter, het maximaal aantal mensen dat bijeen mag komen en de te treffen voorzieningen en controle, zien de vrijwilligers geen kans om een gezellig en geheel ongedwongen dagje uit te organiseren.

Lees verder »

Heracles Almelo op zoek naar beste FIFA-speler van de gemeente Ommen

Met de huidige maatregelen is het voor niemand een pretje. Zo ook niet voor jongeren die nu thuis moeten zitten en nergens naartoe kunnen. Heracles Almelo wil deze jongeren helpen door ze de hand toe te reiken met een gaaf FIFA-toernooi. Naast de FIFA-toernooien die reeds georganiseerd worden, komt Heracles Almelo nu met een nieuw toernooi gericht op de huidige maatregelen. Nu jongeren het huis niet meer uit kunnen na 21:00 uur wil Heracles Almelo vermaak bieden voor de vrijdagavond.

Lees verder »

Werkloosheid gedaald naar 3,6 procent

In januari 2021 waren 337.000 mensen werkloos, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. In de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met gemiddeld 23.000 per maand. Dat is de sterkste daling sinds de start van de maandcijfers in 2003.

Lees verder »

Consultatie verkeersstructuur Ommen half maart van start

De komende jaren wordt de verkeersstructuur in en rond het centrum van Ommen aangepakt. De gemeenteraad heeft hierover op 28 januari 2021 een principebesluit genomen. In de maatregelen wordt gekozen voor gedeeltelijke of volledige afsluiting van de Vechtkade voor autoverkeer, alsmede maatregelen om de Prinses Julianastraat/Schurinkstraat veilig en leefbaar te houden.

Lees verder »

Wijziging dienstregeling Arriva Vechtdallijnen  

Vanaf maandag 22 februari vindt er een kleine verandering plaats in de dienstregeling van Arriva op de Vechtdallijnen. De tweede ochtendrit (5.41 uur vertrek uit Emmen) en de een na laatste avondrit (23.53 uur vertrek uit Zwolle) rijden vanaf maandag weer. Verder blijft alles hetzelfde als voorheen. Zo worden de spitsritten nog steeds niet gereden. Let op; de spitsritten starten pas na de voorjaarsvakantie (20-28 februari).

Lees verder »

GGD IJsselland bereidt locatie coronavaccinatie voor in Deventer

GGD IJsselland maakt een vierde locatie in de regio klaar voor het vaccineren tegen corona, namelijk in Deventer in het Morrespand op Runshopping Centre de Snipperling. De datum waarop GGD IJsselland begint met vaccineren op deze locatie is afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins. Mogelijk is dat pas in april het geval. De GGD brengt de locatie de komende weken in gereedheid. Deze wordt goed toegankelijk voor een brede doelgroep.

Margreet Algera, manager GGD IJsselland: “Deze nieuwe locatie is onderdeel van een enorme opschaling van de vaccinatie in onze regio. De eerstkomende weken lijkt er nog maar beperkt vaccin beschikbaar te zijn, maar in de loop van de maanden wordt dat steeds meer. Het is daarom goed dat we op meerdere locaties klaar zijn om grote aantallen mensen te kunnen vaccineren.”

Landelijke spreiding

De locatie in Deventer gaat functioneren naast de twee bestaande vaccinatielocaties in Zwolle en Hardenberg en de komende vaccinatielocatie in Kampen. De keuze voor Deventer is gemaakt door te kijken naar de landelijke spreiding van vaccinatielocaties. Mensen die een uitnodiging voor de vaccinatie krijgen, kunnen zelf kiezen bij welke locatie zij de afspraak maken. Dat kan ook buiten de eigen GGD-regio. Burgemeester Ron König vindt het goed nieuws dat Deventer een eigen vaccinactielocatie krijgt. “Het is fijn dat inwoners van onze gemeente niet ver hoeven te reizen voor een vaccinatie. Zo maken we het voor mensen zo makkelijk mogelijk om zich te laten vaccineren. Dit is weer een mooie stap in de bestrijding van het virus.”

Nog meer vaccinatielocaties

Naast Zwolle en Hardenberg, Kampen en Deventer, komen er de komende tijd nog meer vaccinatielocaties bij in IJsselland. De keuzes voor locaties en de timing van de start van de vaccinaties per locatie is een puzzel. De landelijke spreiding is belangrijk, zodat de locaties voor zo veel mogelijk mensen bereikbaar zijn. Verder moet opschalen mogelijk zijn en is voor elke locatie voldoende medisch personeel nodig, zoals een toezichthoudende arts. Tot slot is het essentieel dat de locatie groot genoeg is om een paar honderd vaccins per dag te verwerken en zo verspilling te vermijden.

Wie wanneer een vaccinatie

Het is nog niet zeker welke doelgroepen het eerst gevaccineerd worden in de vaccinatielocatie in Deventer. De Rijksoverheid bepaalt wie wanneer aan de beurt is in de vaccinatiestrategie. Mensen die een uitnodiging voor de vaccinatie krijgen, kunnen zelf kiezen bij welke locatie zij de afspraak maken. Dat kan ook buiten de eigen GGD-regio.

IJspret voorbij: waterschap start gemalen weer op door dooi

Nu de vorst voorbij is, zorgen smeltend ijs en grote hoeveelheden sneeuw én het ontdooien van de grond voor een toenemende afvoer van water. Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) start daarom de bemalingen in het hele werkgebied weer op. Zo begint vanaf  maandag 15 februari gemaal Stroink tussen Vollenhove en Blokzijl weer met het wegpompen van water uit Noordwest-Overijssel. Ook andere gemalen gaan weer in werking.

Lees verder »

Oproep aan Reizen Waes voor tv-opname in Ommen

Als het aan Annie Ekkelenkamp uit Ommen ligt wordt Ommen binnenkort onderwerp in het favoriete televisieprogramma Reizen Waes. De Belgische programmamaker Tom Waes deed onlangs een oproep voor tips. Volgens Annie Ekkelenkamp moet er voor Ommen ook plek zijn in het programma. Ze is al jaren fan van het reisprogramma, dat eerst op de Belgische tv werd uitgezonden en nu ook op de Nederlandse tv (NPO3).

Tom Waes gaat op avontuur met tips van kijkers in de hand. Ook plekken in Nederland staan op zijn programma. Reizen Waes heeft een grote toegevoegde waarde omdat de onderwerpen vanuit een andere, steeds verassende optiek worden gecomponeerd. Geweldig en ontluikend!”, aldus een enthousiaste Ekkelenkamp, die Tom Waes twee “unieke” tips heeft gegeven over, zoals ze het zelf omschrijft, “het mooie Overijsselse Hanzestadje aan de Vecht, met hele mooie historische kenmerken”.

Ommen op de kaart

De eerste tip gaat over Krishnamurti die Ommen op de kaart zette met zijn duizenden aanhangers uit de hele wereld:

“In 1926 kwam Jiddu Krishnamurti naar Ommen met Kasteel Eerde van wijlen baron Philip Dirk van Pallandt om zijn wereldcentrum “Orde van de Ster in het Oosten” te stichten, het belangrijkste spirituele centra ter Wereld. Het mooie Ommen stond in een klap op de kaart van Nederland met het nieuws van deze Oosterse wijsgeer: er kwamen duizenden mensen uit wel 50 verschillende landen naar het natuurrijke landgoed Eerde. Zelfs treinen uit o.a Bazel, Wenen, Berlijn enz, enz, stopten op het kleine stationnetje in Ommen.

Later schonk baron van Pallandt zijn achttiende-eeuwse stamslot met inbegrip van 1700 hectare bos cadeau aan Krishnamurti. Jaren later gaf Jiddu Krishnamurti het terug: hij wilde geen aardse bezittingen. Krishnamurti had het altijd over Broederschap. Kasteel Eerde leent zich uitstekend voor mooie opnames. Ik hoop dat onze aimabele burgemeester Hans Vroomen U dan een rondleiding wil geven of misschien de kleindochter van baron van Pallandt of anders onze geliefde oud-burgemeester Bernard Kobes”, aldus Annie Ekkelenkamp in de e-mail die ze naar Waes in Antwerpen heeft gestuurd.

Scouting

De tweede tip van Annie gaat over scouting en Ommen: “In 1923 schonk Baron van Pallandt delen van zijn landgoed aan de Padvinderij, een trainingscentrum voor scoutingleiders. Grote zomerkampen werden in Ommen op het landgoed georganiseerd naar het voorbeeld van Lord Baden Powell. Nog steeds komen er honderden scouts elk jaar naar Ommen. Als tienjarig meisje kwam Prinses Beatrix met haar Scoutinggroep naar landgoed Eerde. Tot op de dag van vandaag is er op dat kampeerterrein alleen een kraantje voor stromend water en wordt er gekookt op open vuurtjes”.

Burgemeester Hans Vroomen is gevraagd om de tips van Annie te ondersteunen. Meerdere inwoners zijn gevraagd hetzelfde te doen. Overigens heeft Annie inmiddels een e-mail uit België terug: “Hartelijk bedankt voor de teasende tip! We nemen alle tips ter harte en pluizen ze met plezier uit. Mochten we je hulp nog verder willen inschakelen, dan hoor je ons! Warme groet! De redactie van Reizen Waes”.

Wie ook van mening is dat Ommen zich in de kijker moet zetten kan mailen aan tips@reizenwaes.be.

Foto: Kasteel Eerde was destijds het hoofdkwartier van Krishnamurti

Autisme Trefpunt over gamen en verslavingsgevoeligheid

Op 2 maart wordt er weer een Autisme Trefpunt gehouden. Omdat het helaas nog niet mogelijk is om fysieke bijeenkomsten te organiseren, vindt dit Autisme Trefpunt via de digitale weg plaats. Thema deze keer is: Autisme & Gamen. Lars Zwerink van Tactus verslavingszorg verzorgt een presentatie over dit onderwerp en geeft enkele praktijkvoorbeelden.

Lees verder »

De Krachtbundel brengt indrukwekkende verhalen uit de eerste coronatijd samen

Onze Commissaris van de Koning Andries Heidema heeft het eerste officiële exemplaar van ‘De Krachtbundel’ in ontvangst genomen van Karin Leferink, Raad van Bestuur IJsselheem. In de verhalenbundel staan indrukwekkende verhalen van betrokkenen bij Woonzorgconcern IJsselheem: zorgmedewerkers, vrijwilligers, cliënten, familie en nabestaanden. Hoe hebben zij de eerste coronatijd in de ouderenzorg en met name verpleeghuizen beleefd?

Karin Leferink, Raad van Bestuur IJsselheem: “Telkens weer hoorde ik indringende verhalen. Erover praten helpt, zeiden de collega’s, vooral met iemand die hetzelfde meemaakte. Toen dacht ik: we moeten de verhalen opschrijven, zodat deze ervaringen niet verloren gaan en mogelijk een ander kunnen helpen.”

Tijdens de eerste coronagolf werden enkele locaties van IJsselheem zwaar getroffen. Ook bij cliënten in de wijkverpleging ontstonden besmettingen. De revalidatieafdeling van IJsselheem in Isala Klinieken maakte bedden vrij om coronapatiënten te laten herstellen. Gelukkig konden velen herstellen van het virus, maar meer dan tachtig cliënten overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De gesloten deuren, de coronamaatregelen, medewerkers die zelf ziek werden door corona; dat gaf spanning bij velen. Door iedereen is keihard gewerkt om goede zorg te blijven bieden. Gelukkig waren er ook lichtpuntjes: de saamhorigheid en waardering voor elkaar en de nieuwe mogelijkheden die zich openbaarden, zoals de praathuisjes en heg-gesprekjes. In De Krachtbundel komen al deze verhalen samen als een blijvende herinnering aan deze tijd.

Commissaris van de Koning Andries Heidema: “Ik ben bijzonder onder de indruk van de verhalen die in deze krachtbundel staan. Iedereen heeft op zijn of haar eigen manier ervaringen gedeeld over de eerste coronagolf. Wat mij vooral opvalt is de betrokkenheid en aandacht voor de ander en de bijzondere initiatieven die in deze tijd zijn ontstaan.”

De Krachtbundel

Meer informatie over De Krachtbundel op www.ijsselheem.nl/krachtbundel

Fotobijschrift: De heer Heidema, Commissaris van de Koning provincie Overijssel, neemt De Krachtbundel in ontvangst van Karin Leferink, Raad van Bestuur IJsselheem.

Fotografie: Eljee.nl

Virtueel op pad in natuurbelevingsgebied Ommermars

Als voorproefje van de toekomstige inrichting van de Ommermars heeft de Stichting Burgerinitiatief Ommermars een QR-wandeling door het natuurbelevingsgebied uitgezet. ‘Ontdek de Ommermars’ is de titel van een ontdektocht in de Ommermars.

Op twaalf punten in het terrein zijn paaltjes gezet met daarop een QR-code. Deze codes zijn gekoppeld aan een website met meer informatie over het plan. Er wordt daar een korte beschrijving gegeven bij de plek, een paar plaatjes geven een indruk van de nieuwe situatie. Op de site is ook meer informatie te vinden over de historie van het plan en er zijn sfeer- en natuurbeelden te zien van de Ommermars door het jaar heen.

Aanleiding voor het uitzetten van de tocht is de mijlpaal die is bereikt op weg naar de herinrichting van het gebied. Afgelopen december is het bestemmingsplan gepubliceerd. Goedkeuring van het bestemmingsplan is een belangrijke stap op weg naar de uitvoering. Na het broedseizoen van de weidevogels kunnen de aannemers aan de gang.

De Ommermars biedt ruimte voor meer natuur, spelen, struinen en natuurbeleving. Spelen kan in een natuurlijk speelterrein dat wordt ingericht, in de zuidwestelijke hoek is ook ruimte om te struinen door een glooiend terrein met stuifduinen. Er wordt een hoek ingericht met een waterpartij en een moerasgebied waar via een vogelkijkscherm allerlei (water)vogels geobserveerd kunnen worden. Ook wordt een nieuwe Vechtmeander aangelegd die aan allerlei waterbiotopen en organismen ontwikkelingskansen biedt.

Sinds 2015 zet het Burgerinitiatief Ommermars zich in om van de Ommermars de mooiste ontmoetingsplek van Ommen te maken. Een belevingsgebied bij de stad Ommen waar jong en oud kunnen genieten van natuur en water. Basisscholieren hebben op creatieve wijze vorm gegeven aan hun ideeën voor dit gebied en vele Ommenaren hebben meegedacht over de inrichting.

Na overleggen met allerlei overheden en het zoeken van mogelijke geldbronnen zijn de plannen inmiddels behoorlijk concreet. De realisatie wordt mogelijk omdat Heidehof samen met Staatsbosbeheer deelneemt in het project en een deel van de gronden verwerft. De provincie heeft de gronden beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van nieuwe natuur in de Ommermars.

Meer info op de website van het Burgerinitiatief Ommermars. Zie https://www.ommermars.nl/

Gemeente Ommen maakt concrete afspraken over drukte in de natuurgebieden

Met mooi weer een wandeling maken in een prachtig natuurgebied: in een tijd waarin weinig andere activiteiten mogelijk zijn lijken steeds meer mensen dit te ontdekken.

De mooie en afwisselende natuur in de gemeente Ommen leent zich hier uitstekend voor en dat blijkt uit de toenemende bezoekersaantallen. Om deze bezoeken mogelijk te maken maar ook veilig te houden heeft de gemeente Ommen samen met Landschap Overijssel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de politie afspraken gemaakt.

Lees verder »

Zorgverleners Saxenburgh dragen mondneusmaskers met toegepaste 3D-techniek

Sinds kort maken zorgprofessionals van Saxenburgh gebruik van een mondneusmaskerbevestiging die is vervaardigd met een 3D-printer. Deze innovatieve toepassing is tot stand gekomen op initiatief van het FabLab Hardenberg en in samenwerking met STO (Sterk Techniek Onderwijs), scholen voor Voortgezet Onderwijs in Hardenberg en Saxenburgh.

Lees verder »

Coronavaccinaties ouderen: de GGD vaccineert alleen op centrale locaties

GGD’en in Nederland hebben berichten ontvangen dat ouderen worden gebeld door mensen die zich voordoen als werknemers van de GGD. Deze mensen willen een afspraak maken voor een coronavaccinatie bij mensen aan huis, tegen betaling. Dit klopt niet! Vaccinatie is gratis. Bovendien neemt de GGD geen contact op met ouderen over het vaccineren en komt niet bij mensen thuis om te vaccineren.

Hoe gaat het wel?

De huisarts bepaalt of u als 90-plusser mobiel genoeg bent om een vaccinatielocatie van de GGD te bezoeken. Alleen of met begeleiding. U ontvangt een uitnodiging via uw eigen huisarts. Hierin staat hoe u de afspraak voor uw vaccinaties kunt maken. Bent u niet voldoende mobiel? Dan zal uw huisarts u vaccineren zodra dit mogelijk is (en er voldoende vaccin beschikbaar is). Bent u tussen de 85 en 90 jaar oud? Dan bent u als volgende groep aan de beurt. U krijgt na de 90-plussers een uitnodiging voor vaccinatie via het RIVM. Gewoon thuis via de post. Het uitnodigen van deze groep ouderen gebeurt gefaseerd. Als oudere mag u een begeleider meenemen. U kunt zelf kiezen naar welke vaccinatielocatie u wilt gaan. Dat mag in de regio IJsselland maar ook in andere GGD-regio’s als dat voor u handiger is.

Vaccinatielocatie in Zwolle en straks in Hardenberg

Woensdag 27 januari zijn al enkele mensen van 90 jaar en ouder gevaccineerd door de GGD in de IJsselhallen in Zwolle. Projectmedewerker Arjan de Boer: “Op deze manier doen we ervaring op met deze doelgroep en zetten we de puntjes op de i, zodat we grotere groepen ouderen vanaf zaterdag 30 januari zo goed mogelijk kunnen ontvangen. Eerst kunnen ouderen alleen nog terecht bij onze vaccinatielocatie in Zwolle (IJsselhallen). Vanaf 8 februari opent ook onze volgende vaccinatielocatie in de Evenementenhal Hardenberg. Al onze vaccinatielocaties die we opbouwen beschikken over extra ruime prikplekken en zijn goed toegankelijk voor minder validen. Bovendien is er veel parkeerruimte en zijn er rolstoelen aanwezig als het te ver lopen is voor mensen. We zijn blij deze kwetsbare groep snel te kunnen vaccineren.”

Meer informatie

Bel voor vragen over de coronavaccins en de coronavaccinatie het landelijke telefoonnummer 0800 – 1351 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur). Of kijk op www.ggdijsselland.nl/coronavaccinatie.