Zwemtalent Maaike van Veen onthult eerbetoon voor Erica Terpstra op Walk of Fame

Aanstaande vrijdag 21 april wordt de Hardenberg Walk of Fame uitgebreid met drie nieuwe eerbetonen. Pieter van den Hoogenband, Arnoud Nijhuis en Erica Terpstra krijgen een tegel op de boulevard langs de Vecht. Van den Hoogenband en Nijhuis onthullen hun eigen eerbetoon persoonlijk. Het Dedemsvaartse zwemtalent Maaike van Veen zal de tegel van Erica Terpstra onthullen. Erica Terpstra kan er door omstandigheden helaas niet zelf bij zijn.

Maaike van Veen vindt het een grote eer dat zij vrijdag 21 april het eerbetoon voor Erica Terpstra mag onthullen. De Dedemsvaartse zwemster deed afgelopen weekend nog mee aan de internationale wedstrijden tijdens de Swim Cup in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven. De zwemster van DedemsvaartAC draait mee in de top van Nederland en hoopt ook net als de clubiconen Marianne en Mildred Muis ooit een Olympische medaille te halen.

Tegel 26, 27 en 28

Op de Hardenbergse sport Walk of Fame liggen nu 25 tegels met een ster als eerbetoon aan lokale en nationale sporthelden, zoals Anton Geesink, Erik Hulzebosch, Hennie Kuiper, Jochem Uytdehaage en Sanne Wevers. In september 2016 onthulden Olympisch roeikampioenen Ilse Paulis en Nico Rienks hun ster op de sport Walk of Fame. Pieter van den Hoogenband, Erica Terpstra en Arnoud Nijhuis zijn de eerste nieuwe tegels die in 2017 worden onthuld.

De Hardenbergse Walk of Fame is een eerbetoon aan sporters die op (inter)nationaal niveau topprestaties hebben neergezet. Aansprekende en onvergetelijke sportprestaties uit het verleden blijven door de Walk of Fame herinnerd en inspireren nieuwe generaties. In 2007 startten de gemeente Hardenberg en Atletiekvereniging Spurt ’88 samen dit initiatief. Jaarlijks voorafgaand aan de Vrieling Hardenberg City Run worden nieuwe tegels toegevoegd. Direct aansluitend op de onthulling van de tegels gaan de eerste hardloopwedstrijden van de Hardenberg City Run van start.

Pieter van den Hoogenband

Zwemmer Pieter van den Hoogenband is drievoudig olympisch kampioen, zestienmaal Europees kampioen en eenmaal wereldkampioen. Tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney won hij goud op de 100 meter vrije slag. Ook op de 200 meter vrije slag versloeg hij al zijn concurrenten, onder wie de Australiër Ian Thorpe. Vier jaar later, bij de Olympische Spelen van 2004 in Athene, prolongeerde Van den Hoogenband zijn Olympische titel op de 100 vrij.

Op de 200 meter vrije slag wist Thorpe dit maal het goud te veroveren en won Pieter de zilveren plak in Athene.Tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking wist Van den Hoogenband opnieuw de finale van de 100 meter vrije slag te halen, maar hij belandde daar niet op het podium. Pieter van den Hoogenband sleepte in totaal 7 Olympische medailles in de wacht, 3 gouden, 2 zilveren en 2 bronzen. Hij behaalde 54 Nederlandse titels, 38 langebaan, 14 kortebaan en 2 sprinttitels.

Erica Terpstra

Erica Terpstra, die als zwemster gespecialiseerd was in de 100 meter vrije slag, deed tweemaal mee aan de Olympische Spelen; in 1960 in Rome en in 1964 in Tokio. Bij de Olympische Spelen in Tokio won Terpstra de zilveren medaille op 4×100 meter wisselslag en de bronzen medaille op de 4×100 meter vrije slag. Ze behaalde deze Olympische plakken samen met Pauline van der Wildt, Toos Beumer en Winnie van Weerdenburg. Ook was Erica Terpstra Europees kampioen zwemmen in 1962 en meerdere malen Nederlands kampioen. In oktober 2003 werd Terpstra gekozen tot voorzitter van de sportkoepel NOC*NSF. Onder haar voorzitterschap werd in 2005 voor het eerste de nieuwe sportprijs, de Fanny Blankers-Koen Trofee ingesteld, die onder meer is uitgereikt aan sporthelden zoals Anton Geesink, Sjoukje Dijkstra, Nico Rienks, Ard Schenk en Johan Cruijff.

Arnoud Nijhuis

Tijdens de Paralympische Spelen in september 2016 in Rio de Janeiro veroverde baanwielrenner Arnoud Nijhuis uit Balkbrug twee medailles. De zilveren plak behaalde Arnoud op 1.000 meter tijdrit in de klasse C1. Hij behaalde een bronzen medaille op de baan bij de individuele achtervolging over 3.000 meter in dezelfde klasse. In het voorjaar van 2016 wist parawielrenner Arnoud Nijhuis tijdens de wereldkampioenschappen de gouden medaille in de wacht te slepen tijdens de 1.000 meter tijdrit.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten