De tweede editie van Stoptober in het Vechtdal komt eraan!

Met Stoptober worden rokers in heel Nederland opgeroepen in de maand oktober 28 dagen niet te roken. En dat is belangrijk, want na een periode van 28 dagen niet roken, is de kans vijf keer groter dat je blijvend stopt met roken. Op 2 oktober start voor de tweede keer een actieweek Stoppen met Roken in het Vechtdal, in nauwe samenwerking met het onderwijs, gemeenten Ommen en Hardenberg, werkgevers, sociaal werk en zorg om zoveel mogelijk mensen te stimuleren om te stoppen met roken. De actieweek van 2 t/m 6 oktober wordt dit jaar door nog meer organisaties en scholen uit het Vechtdal ondersteund.

De aftrap

Op maandag 2 oktober om 12:00 uur is de aftrap van de Stoptober-campagne in het Vechtdal bij het Alfa-college Hardenberg. Hilbert Moerman, Raadslid PVDA Ommen en Neil Altena, docent Engels, Alfa-college Hardenberg en zanger van de band The Green Monkeys uit Gramsbergen starten dan officieel hun stoppoging. Hun ervaringen met stoppen met roken zullen we op de voet volgen tijdens Stoptober middels vlogs.

Voor alle inwoners

Alle huisartsenpraktijken in het Vechtdal ontvangen informatiemateriaal om Stoppen met Roken extra onder de aandacht te brengen bij cliënten in de actieweek. Mensen denken weleens na over stoppen met roken maar weten niet zo goed waar te beginnen. De huisarts kan hierbij helpen! Zij hebben een programma klaarliggen dat ondersteunt en begeleidt bij het stoppen met roken. Huisarts Angelique Zandstra van huisartsenpraktijk De Latyrus in Dedemsvaart ondersteunt de campagne van harte. “Roken is een grote ziekmaker. Het is goed dat er samen wordt gewerkt aan het stimuleren van een gezonde leefstijl”.

Voor tieners en jongeren: voorlichting op scholen in de regio
Op diverse scholen zijn tijdens de lunchpauzes verschillende activiteiten rondom stoppen met roken, alcohol- en drugspreventie. De scholen die deze activiteiten aanbieden zijn: Alfa-college Hardenberg (maandag), Vechtdal College Hardenberg (dinsdag), De Nieuwe Veste (woensdag), De Zeven Linden (donderdag) en Vechtdal College Dedemsvaart (vrijdag). Jongerenwerkers van De Stuw, Wijz Ommen bezoeken de scholen en werken daarbij nauw samen met GGD IJsselland, Tactus Verslavingszorg, Alfa-college en de gemeenten Hardenberg en Ommen.

Voor jongeren door jongeren. De studenten van de opleiding Verpleging van het Alfa-college Hardenberg voeren tijdens de actieweek elke lunchpauze gesprekken met collega-studenten over de risico’s van roken en stoppen met roken.

Voor werknemers

Ook werknemers van de Wavin, Future Pipe Industries, Vrieling Adviesgroep, Carinova, Saxenburgh Groep en Alfa-college worden gestimuleerd om te stoppen met roken door een ludieke actie tijdens de lunchpauze.

Ontbijtsessie voor ondernemers met Lidwien Jansen

Op woensdag 4 oktober vertelt Lidwien Jansen een inspirerend verhaal aan ondernemers in het Vechtdal over drijfveren, bewezen succesmethodes en positieve gedragsverandering in het kader van de actieweek Stoptober in het Vechtdal.

Stoppen met roken is lastig daarom heeft Vitaal Vechtdal een praktische en inspirerende bijeenkomst georganiseerd hoe werkgevers een gezonde leefstijl bij werknemers kunnen stimuleren.

Voor zorgprofessionals en hun cliënten 

Saxenburgh Groep is sinds een jaar een rookvrije organisatie. Alle werknemers en patiënten worden gestimuleerd en waar nodig begeleid om te stoppen met roken. Jaco van den Hoek, kinderarts Saxenburgh Groep, Röpcke-Zweers Ziekenhuis Hardenberg, is ambassadeur van het landelijk initiatief ‘Rookvrije Generatie’ en ondersteunt stoppers met korte blogs voor Stoptober in het Vechtdal. Samen Doen-teams en Carinova ondersteunen dit jaar voor het eerst de actieweek Stoppen met Roken. Ook zij besteden in contacten met inwoners/cliënten extra aandacht aan stoppen met roken.

Voor vitale buurten en wijken

Ook de gemeenten Hardenberg en Ommen en gemeentelijke locaties zoals bibliotheken en buurtkamers ondersteunen de actie door het campagnemateriaal zichtbaar te gebruiken voor de bezoekers van hun faciliteiten.

Media

Ook in de media worden inwoners geattendeerd op de actie en bieden wij via de huisartsen, Stoptober.nl en andere bronnen ondersteuning bij het stoppen met roken. Er is een gezamenlijke poster en flyer ontwikkeld die de positieve effecten van het stoppen met roken weergeeft: na een dag ruikt je adem frisser, na vijf dagen heb je een betere ademhaling en meer energie, na 28 dagen vijf meer kans om blijvend te stoppen, na een maand heb je een betere en mooiere huid en na een jaar houd je al snel € 1200 over. Ook is er een boekje met tips van voormalige rokers: wat te doen op de moeilijke momenten.

 

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten