Menselijk lint in de Ommerschans

Om de kracht van de verbinding te laten zien tussen heden en verleden en tussen mensen wordt er in Ommerschans een op zaterdagmiddag 7 april een Menselijk Lint gemaakt op de fundamenten van het voormalige bedelaarsgesticht van de strafkolonie Ommerschans. Leerlingen van scholen uit Balkbrug, Witharen en Vinkenbuurt zijn gevraagd om samen met hun ouders en leerkrachten te komen. Ook de plaatselijke belangen, boeren, Staatsbosbeheer, sportverenigingen, kerken, ondernemers en buren zijn uitgenodigd voor deze ervaring op de Ommerschans. Tevens worden er praattafels gehouden over ‘Armoede toen armoede nu’ waar jong en oud samen kunnen praten over wat er toen was, waarom en wat iedereen er nu van kunnen leren.

Het Menselijk Lint is de eerste activiteit in een jaar van herdenken en diverse activiteiten. In 2018 is het 200 jaar geleden dat de Maatschappij van Weldadigheid, waarvan Ommerschans een van de zeven koloniën was, opgericht is door Johannes van den Bosch.

Op 7 april is in Ommerschans een kwakzalver aanwezig, een pauperkoor zingt levensliederen, het Ommerschanslied is te horen en er wordt in stijl voor de inwendige mens gezorgd. Deelnemers aan het Menselijk Lint krijgen een t-shirt voor de herkenbaarheid en als teken van verbondenheid.

Aanmelden voor het Menselijk Lint kan via Info@Ommerschans.nlonder vermelding van naam, leeftijd, man/vrouw/kind, mailadres en kledingmaat. Deelname is gratis. De start is om 14.00 uur aan de Balkerweg 80 in Ommerschans (Vinkenbuurt).

 

 

 

 

Muziek vrienden uit Ommen en Dedemsvaart presenteren CD

OMMEN – Vier vrienden uit Dedemsvaart en Ommen, die elkaar hebben gevonden in de gipsyjazz, vormen samen de formatie Da Bant. Zij hebben al een aantal keren op het podium gestaan bij Jazzclub Hardenberg. Reinier en Cora Jaquet, de mensen achter de jazzclub, vinden het zo bijzonder dat jonge mensen zich interesseren voor jazz, dat zij hebben aangeboden een cd van Da Bant te produceren. Deze wordt gepresenteerd op 8 april aanstaande

 

Lisa Kottier (18, zang), Jaron Hommes (20, leadgitaar en cajon), Wybren Jouwsma (21, slaggitaar) en Remco van Vugt (18, contrabas en basgitaar) hebben 12 nummers, waaronder eigen werk, ingespeeld en -gezongen in Jaquets eigen opnamestudio in Gramsbergen. De cd gaat ‘Rhythm of life’ heten, naar een zelfgeschreven nummer.

 

De presentatie vindt niet plaats in de jazzclub, maar er wordt uitgeweken naar het oude Gemeentehuis van Gramsbergen, waar ook de opnamen plaatsvonden. Daar in de trouwzaal, annex studio, tevens het domein van City Hall Blues, speelt Da Bant alle nummers van de nieuwe cd voor hun gasten en een enthousiast publiek, onder het motto ‘City Hall goes Jazz’.

 

Dit bijzondere jazzmatinee is gratis toegankelijk. Het begint om 15.00 uur aan De Esch 1 in Gramsbergen.

 

Persbericht

Ommen, 22 maart 2017

 

Verduurzaming 306 huurwoningen in Dedemsvaart afgerond

De afgelopen periode zijn 306 huurwoningen van Woningstichting De Veste in Dedemsvaart intensief verduurzaamd. Om de woonlasten van haar huurders nu en in de toekomst betaalbaar te houden én hen meer wooncomfort te bieden verduurzaamt de woningstichting de komende jaren in totaal zo’n drieduizend woningen.  

Lenferink Schilders- Afbouw en Vastgoedonderhoud uit Lemelerveld heeft in opdracht van De Veste aan  306 woningen in Dedemsvaart werkzaamheden verricht. Het project startte in juni 2017 en wordt deze week succesvol afgerond. Daken en spouwmuren zijn geïsoleerd en CV-installaties ouder dan vijftien jaar zijn vervangen. Ook is er mechanische ventilatie aangebracht en de ramen zijn vervangen door HR++ beglazing voorzien van ventilatieroosters en gecertificeerde sloten. Tot slot is de elektriciteit gekeurd en ongeaarde stopcontacten zijn vervangen door geaarde stopcontacten. Met al deze maatregelen is de energiezuinigheid van de woningen verhoogd en bezitten deze nu minimaal energielabel B.

Een projectteam bestaande uit medewerkers van De Veste en aannemer Lenferink betrok huurders zowel voor, tijdens als na de uitvoering zoveel mogelijk bij de werkzaamheden. Tijdens een bewonersavond ontvingen zij informatie over de plannen, de uitvoering van de werkzaamheden en de voordelen van de duurzaamheidsmaatregelen. Daarna volgde een huisbezoek waarin bewoners konden aangeven welke wensen en behoeften zij zelf hadden ten aanzien van de verduurzaming van hun woning. Zo probeert de woningstichting steeds meer de wens van haar huurders mee te nemen in haar plannen.

De Veste vindt het belangrijk dat haar huurders comfortabel kunnen wonen tegen een betaalbare huurprijs. Daarom investeert de woningstichting in energiebesparende maatregelen. De plannen van De Veste zijn erop gericht dat in 2020 het totale woningbezit een gemiddeld energielabel B heeft. In totaal verduurzaamt de woningstichting zo’n drieduizend woningen. Door alle maatregelen dalen de woonlasten van de huurders flink, want er staat geen huurverhoging tegenover.

Inmiddels zijn De Veste en aannemer Lenferink ook in Ommen, Lemelerveld, Lemele en Beerzerveld gestart met de verduurzaming van 309 huurwoningen. De verwachting is dat deze woningen in november 2018 worden opgeleverd.

 

Noot voor de redactie:

Voor nadere informatie kan je contact opnemen met: Myrthe Honingh, Communicatieadviseur. Zij is bereikbaar via mail: myrthe@veste.nl of mobiel: 06 – 57 26 26 82.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten