Wordt Ommen een duurzaam vakantieoord?

Onze gemeente is een heuse Nederlandse vakantietrekpleister. Toeristen uit binnen- en buitenland komen bij ons lekker uitblazen en genieten van de prachtige omgeving en onze Ommense gastvrijheid. En daar zijn we goed in, best iets om trots op te zijn! Zo is De Beerze Bulten niet enkel in het binnenland bekroond, maar is nu ook een koploper in de Duitse toerismesector.

De camping kreeg immers vorige maand nog de befaamde Duitse bekroning Superplatz 2019. Ommen zal echter mee moeten met zijn tijd; duurzaamheid is volgens reistrendonderzoeker Tessa aan de Stegge nog steeds dé trend in vakantieland! Doen wij hier ook aan mee?

Wie mee wil met zijn tijd, moet denken aan het klimaat

Ommen biedt prachtige natuur en open ruimte en kan dus best een mooie duurzame bestemming worden, maar kiest onze stad zelf ook voor groen? In 2017 besloot de gemeente het plan ‘Duurzaam Bereikbaar’ te lanceren om Ommen klaar te stomen voor een duurzame toekomst. Door de uitbouw van een fietspadnetwerk en door mee te werken aan de fietssnelweg tussen Zwolle en Hardenberg wil de gemeente het gebruik van de – elektrische – fiets stimuleren. Verder wil ze dat het openbaar vervoer op de vraag van de gebruiker inspeelt, dit doet ze met initiatieven als de buurtbus en doelgroepenvervoer. De stad wil bereikbaar blijven, maar tegelijk zo veel mogelijk het verkeer uit het centrum leiden. Concreet zal dit gebeuren door een nieuwe aansluiting op de N36 vanuit de Slagenweg. De provincie Overijssel wil bovendien tegen 2050 een volledig duurzame economie, waarin alles wordt hergebruikt zodat er geen afval ontstaat; daarvoor zoekt de provincie op dit moment innovatieve ondernemers. Misschien wel in Ommen? Hier vinden ondernemers meer informatie. Hoe dan ook lijkt het ondertussen wel duidelijk: de toekomst ligt in duurzaam ondernemen.

Groene inspiratie in Ommen

De Ommense vakantiesector kijkt ook alvast vooruit; vele Ommense bedrijven zetten in op groen! Camping de Koeksebelt verwarmt bijvoorbeeld zijn openluchtzwembad met houtchips. Als je overweegt je eigen duurzame stekkie te bouwen, of je wilt als ondernemer je vakantieverblijven vergroenen, dan kan dat ook in Ommen. Naast natuurlijke materialen uit de regio, richt Ecobouw Ommen zich op energieneutrale constructies. Mocht je nu zoeken naar een verkoper van zonnepannelen en warmtepompen, dan vind je die eveneens in onze omgeving. Bovendien kan iedereen al groener ondernemen door bijvoorbeeld huisstijl-producten klimaatneutraal te laten drukken, zoals bij deze online aanbieder. Toch hangt de duurzaamheid van een stad natuurlijk niet alleen van de ondernemers en het stadsbestuur af.

Wat kan de Ommenaar zelf doen?

Als bewoners van deze fantastische gemeente kunnen we zelf ook ons steentje bijdragen. Dat kan erg simpel zijn. Kies bijvoorbeeld vooral voor hervulbare flessen, drink water uit de kraan, of gebruik eens vaker de waslijn in plaats van de droogtrommel. Je afval correct sorteren is ook al een grote hulp voor het milieu. Zo is er elke laatste zaterdag van de maand de oud-papieractie van onze lokale muziekverenigingen: zet voor 8.30 uur je papier aan de weg klaar, en steun zowel de vereniging als het milieu! Zo werken we allen samen aan een duurzaam Ommen en blijven we relevant als vakantieoord.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten