Saxenburgh gaat ook zorg leveren vanuit gemeentehuis Ommen

Met ingang van de week van 6 juli gaat Saxenburgh tijdelijk poliklinische zorg verlenen vanuit het gemeentehuis in Ommen. Daarnaast neemt Saxenburgh vanaf die week ook weer een deel van de Polikliniek Ommen in Oldenhaghen in gebruik. Deze polikliniek is inpandig in Saxenburgh Zorgcentrum Oldenhaghen en al sinds half maart geheel gesloten vanwege de landelijke coronamaatregelen.

Lees verder »

Lagere uitgaven waterschap in 2019  

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) gaf vorig jaar zeven miljoen euro minder uit dan van te voren was begroot. Dat laat de jaarrekening 2019 zien. Belangrijke redenen hiervoor zijn lage rentetarieven, minder personeelslasten en meevallende meerkosten voor het uit bedrijf halen van de slibgisting op rioolwaterzuivering Echten. Ook vertraging of uitstel van regulier werk, zoals baggeren, en projecten door de PAS- en PFAS-problematiek droegen bij aan een lager uitgavepatroon dan eerder werd voorzien. De jaarstukken staan op de agenda van de bestuursvergadering op dinsdag 30 juni. Daar worden ze al dan niet definitief vastgesteld door het algemeen bestuur.

Lees verder »

Winnaars gedichtenwedstrijd 75 jaar vrijheid Ommen bekend

Burgemeester Hans Vroomen en Klazien Wienen, voorzitter van het 4 en 5 mei comité in Ommen hebben, zij het met enige vertraging de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de gedichtenwedstrijd. Het bleek voor de jury nog een hele klus, om ten eerste de vele inzendingen te lezen, maar ze daarna ook nog eens op waarde te schatten. Totaal verschillende gedichten met vaak een persoonlijk tintje.

Er zijn twee eerste prijzen uitgereikt. Aan Mirthe Breukelman en Linde Post. Beide toevalligerwijs van de Guido de Bresschool. Het was aanvankelijk de bedoeling dat beide winnaars het gedicht konden voordragen tijdens de herdenking en viering op 4 en 5 mei. Dat kon wegens de problemen rond het coronavirus niet doorgaan. Het comité en de stichting 75 jaar vrijheid Ommen schuiven de uitgebreide activiteiten van lustrumjaar 2020 door naar 2021. Dan krijgen Mirthe en Linde alsnog de gelegenheid het gedicht voor te dragen. Alle inzendingen zijn nog na te lezen de website ommen75jaarvrijheid.nl

De winnende gedichten

2 minuten stil.
Het is alweer 75 jaar geleden, Dat er zoveel mensen hebben moeten lijden
Gewoon om wie ze zijn. Dat doet me pijn.
Zoveel onderduikers. Ze weten niet wat gewoon leven is.
Ook al is er niks met hun mis. 2 minuten stilstaan
Om wat er toen is misgegaan, Voor hun leven
Is dat het enige wat we ze kunnen geven?
2 minuten tegenover 5 jaar. Heel weinig, maar we doen het maar.
2 minuten stil staan, Dat mag nooit verloren gaan.

Linde Post


Vast
Ineens werd er geschoten, Ik was bang dat ze ons zouden ontdekken,
In die kelder die nacht zo koud en donker.

Bang
Ik hoorde ineens glas gerinkel,
Ons keukenraam was ingeslagen!

Verdrietig
Ik dacht: misschien zijn het de Canadezen,
Maar nee het waren de Duitsers,
We moesten heel stil zijn.

Opgelucht
Ik was blij dat de mat op het luik lag,
Want ik hoorde de voeten stampen op het luik,
Toen gingen ze weer weg.

75 jaar bevrijding
Toen gingen we heel even naar boven,
Maar wat zagen we daar…
Vlaggen, mensen buiten, Canadezen…
We waren bevrijd!

Vast
Nu zitten we ook vast,
En doen we thuis school.
Niet vanwege oorlog,
Maar vanwege het corona virus.

Bang
Ik ben bang dat ik het ook krijg,
Maar we hebben goeie maatregelen genomen,
En ik weet dat God bij mij is.

Verdrietig
Ik mis mijn vriendinnen, school,
Familie, enz…
Maar als je het niet wil krijgen moet het gewoon even.

Opgelucht
Maar er komt een einde aan deze tijd,
Echt waar!

75 jaar bevrijding
Nu herdenken we de mensen,
Die zijn gestorven in de oorlog,
Maar over een jaar herdenken we ook de mensen,
Die zijn gestorven in deze crisis

Mirthe Breukelman

Weer werkplekken in de bieb

Vanaf maandag 6 juli zijn er weer werkplekken beschikbaar in de bibliotheek in Raalte, Ommen, Olst en Heino. Wie zoekt naar concentratie, toegang tot alle mogelijke kennis en een goedwerkende pc met internet, vindt dat allemaal in de Bibliotheek. Om te studeren, online te oefenen of in alle rust een project uit te werken is de bieb voor veel mensen vanouds een perfecte plek. Ook dat was tot nu toe vanwege het coronavirus voorlopig verleden tijd.

Lees verder »

Taxateur Arie Molendijk komt naar Hotel de Zon in Ommen

Denkt u zeldzame boeken, bijvoorbeeld (staten)bijbels, oude (handingekleurde) atlassen, geïllustreerde werken, reisboeken, handschriften, oude brieven, foto’s, ansichtkaarten of prenten in uw bezit te hebben? Schroom dan niet om langs te komen voor een taxatie bij de in den lande bekende taxateur van oude boeken Arie Molendijk uit Rotterdam.

Lees verder »

Inkomstendaling agrarisch ondernemers Vechtdal door coronamaatregelen

In opdracht van de gemeenten Dalfsen, Hardenberg en Ommen is door MarketingOost en Stichting Stimuland, in samenwerking met het Ondernemershuis voor het Vechtdal, de impact van corona op de agrarische sector in het Vechtdal onderzocht. De helft van de agrarische ondernemers in het Vechtdal heeft gemiddeld 28,5% minder omzet sinds de landelijke maatregelen tegen coronaverspreiding gelden.

Maar liefst 1709 agrarische ondernemers, evenredig verdeeld over de drie gemeenten, zijn hierover bevraagd. Vijftien procent van de ondernemers heeft de vragenlijst ingevuld. De resultaten geven een goed beeld van de gevolgen van de coronamaatregelen voor de sector en bieden handvatten voor het bieden van hulp en ondersteuning aan de getroffen ondernemers.

Lees verder »

VakantieBieb 2020: een zomer vol verhalen 

In de zomervakantie heeft de Bibliotheek een cadeautje voor alle liefhebbers van een goed verhaal. In de gratis app VakantieBieb kan iedereen genieten van e-books en luisterboeken. Bereid je voor op een zomer vol verhalen: voor jong en oud, en ook voor wie geen lid is van de Bibliotheek.

Lees verder »

Tweede Workshop Tuin-, bloemen- en macrofotografie

Omdat de workshop van 20 juni al snel vol was, geeft Dook van Gils op 27 juni een tweede workshop tuin-, bloemen- en macrofotografie in de 1,5 hectare grote beeldentuin van Atelier Witharen. Daar is in deze tijd van het jaar, ook fotografisch, van alles te beleven: de goed onderhouden tuin met mooie borders die vol prachtige en kleurrijke bloemen staan, kikkers en libellen bij de vijver, een waterval en natuurlijk kunst. Het zijn ingrediënten voor een ochtend heerlijk fotograferen.

Lees verder »

Executieplek drie vermoorde verzetshelden gemarkeerd met grote steen

Met een grote steen op de Besthmenerberg worden drie vermoorde verzetshelden uit de oorlog herdacht. Het gaat om Jaap Musch, Jan van Putten en Derk Webbink. Alle drie zijn in de Tweede Wereldoorlog op de schietbaan van Kamp Erika geëxecuteerd.

Het nieuwe gedenkmonument is een onderdeel van het vernieuwde oorlogsmonument van strafkamp Erika op de Besthmenerberg onder Ommen. Als gevangenenkamp was Kamp Erika van 1941 – 1945 een plek van ontberingen, pijn, vernederingen en veel leed.

Lees verder »

Saxenburgh schaft de patiëntenkaart af

Saxenburgh wijzigt per 1 juli 2020 het aanmeldsysteem voor patiënten die een afspraak hebben in Hardenberg. Patiënten kunnen zich dan alleen nog met een geldig identiteitsbewijs aanmelden bij de aanmeldzuil in het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum. Aanmelden met een patiëntenkaart vervalt hiermee. Saxenburgh zet hiermee de eerste stap in het wijzigen van het ontvangstproces.

Lees verder »

40e editie Tronktoernooi op alternatieve wijze

De Paardeweide blijft in het eerste weekend van juli leeg. Maar dat betekent niet dat de organisatie van het Tronktoernooi dit weekend ongemerkt voorbij laat gaan. Door overheidsmaatregelen is voetballen in partijvorm niet mogelijk, maar een online quiz in samenwerking met lokale horeca moet toch voor een memorabele 40e editie van het Tronktoernooi zorgen.

Lees verder »

Online bijeenkomst over Autisme & Communicatie

Op vrijdag 26 juni organiseert Evenmens informele zorg voor elkaar een online bijeenkomst over Autisme en Communicatie. Dit Webinar is bedoeld voor ouders van een kind met autisme, mensen met (vermoeden van) autisme, mantelzorgers, professionals en andere belangstellenden.

Nynke Zuurmond neemt ons mee in haar verhaal. Tussendoor heeft u de mogelijkheid om via de chatfunctie vragen te stellen.

Lees verder »

Workshop Tuin-, bloemen- en macrofotografie

Op zaterdag 20 juni geeft Dook van Gils een workshop Tuin-, bloemen- en macrofotografie in de 1,5 hectare grote beeldentuin van Atelier Witharen. Daar is in deze tijd van het jaar, ook fotografisch, van alles te beleven: de goed onderhouden tuin met mooie borders die vol prachtige en kleurrijke bloemen staan, kikkers en libellen bij de vijver, een waterval en natuurlijk kunst. Het zijn ingrediënten voor een ochtend heerlijk fotograferen.

Lees verder »

Werkloze tennisprofs brengen Nederland in beweging

Net als de meeste profsporters zitten ook de professionele tennissers op dit moment werkloos thuis.   Nederlands nummer één bij de mannen, Robin Haase, grijpt deze gedwongen pauze aan om in actie te komen voor een gezonder Nederland. Op zijn initiatief zet onder meer de complete Nederlandse tennistop zich de komende weken samen met honderden tennisverenigingen in voor de breedtesport. Met de actie “Balletje slaan?” nodigen ze mensen uit op de tennisbaan en stimuleren ze hen meer te bewegen.

Lees verder »

Autoverhuurders verwachten run op huurauto’s

Nu bekend is dat de grenzen van de meeste landen in Europa vanaf 15 juni weer geleidelijk opengaan, kunnen er eindelijk weer vakantieplannen gemaakt worden. Omdat veel reizigers zonder eigen vervoer liever het openbaar vervoer lijken te mijden, verwachten autoverhuurders een run op het veilige alternatief, de huurauto.

Lees verder »

Ommen krijgt nieuwe entree

De panden gelegen aan de Brugstraat, Vechtkade en Burggraven gaan plaatsmaken voor een nieuwe ontwikkeling. Het nieuwe plan vormt straks de nieuwe entree van Ommen. Eigenaar Henry Wiechers heeft overeenstemming bereikt met projectontwikkelaar Ter Steege Bouw Vastgoed.

Lees verder »