Regionaal riet op daken van Overijsselse boerderijen

Een steuntje in de rug om historische boerderijen en bijgebouwen voor de toekomst te behouden en tegelijkertijd het gebruik van Nederlands riet uit de Weerribben-Wieden stimuleren. Dat is de insteek van het project Riet uit de regio, waarvoor de stichting IJsselacademie, stichting Monumentenwacht, de Overijsselse boerderijenstichtingen en de riettelersverenigingen in de Kop de handen ineenslaan. Boerderijeigenaren in Overijssel kunnen zich vanaf 1 mei aanmelden.

Lees verder »

Column – Het voelt raar als je niet even fysiek contact kunt maken om je medeleven te tonen…

Column door Monique Kranendonk van Natuurbegraafplaats HoogengravenHet is een zonnige dag. De natuur ontwaakt uit haar winterslaap en gebruikt haar kracht om te laten zien dat de lente is aangebroken. Ik rijd naar mijn werk en hoor op de radio het ene na het andere scenario met betrekking tot corona. De cijfers vliegen me om de oren, maar toch krijg ik daar niet helemaal een gevoel bij. Het is soms moeilijk voor te stellen wat er allemaal om ons heen gebeurt en wat mensen daadwerkelijk meemaken in deze tijd.

Lees verder »

Zorghotel Imminkhoeve vangt ook COVID-19-patiënten op

Imminkhoeve in Lemele, gemeente Ommen, wordt vanaf 28 april 2020 tijdelijk ingezet voor de opvang van zieke en herstellende patiënten met het coronavirus (COVID-19). Zorgorganisatie Carinova zorgt voor de inzet van verplegend personeel. Hiermee organiseren GGD IJsselland en GHOR IJsselland extra opvang van patiënten voor ziekenhuizen, verpleeghuizen, mensen die beschermd wonen of in de maatschappelijke opvang in de regio IJsselland.

Lees verder »

Kunstenaar schenkt schilderij aan afdeling verslavingspsychiatrie Dimence  

De Groningse kunstenaar Erik Zwezerijnen heeft een schilderij geschonken aan de afdeling verslavingspsychiatrie van Dimence aan de Grasdorpstraat in Zwolle, om patiënten en medewerkers in deze coronatijd een hart onder de riem te steken. Met het gebaar wil hij ‘kleur en vrolijkheid’ toevoegen aan het leven van mensen in moeilijke omstandigheden. “Zodat ze weer moed krijgen om door te kunnen.”

Lees verder »

Vitaal blijven in coronatijd!

Het coronavirus heeft een grote impact op het werkende leven van iedereen en heeft het dagelijks leven er niet gemakkelijker op gemaakt. Dit stelt bedrijven en organisaties voor grote uitdagingen: hoe houd je iedereen gezond, betrokken, gemotiveerd en positief.

Lees verder »

SamenLoop Dalfsen 2020 helaas uitgesteld

Vanwege de situatie omtrent corona heeft de organisatie de moeilijke, maar noodzakelijke beslissing genomen om de SamenLoop voor Hoop Dalfsen uit te stellen en deze te verplaatsen naar 2021. Het uitstellen is enorm ingrijpend voor iedereen die bij deze SamenLoop betrokken is, maar de gezondheid van alle mensen, waaronder zij die met en na kanker leven, staat voorop. De organisatie begrijpt dat deze beslissing, hoe noodzakelijk ook, aanvoelt als een grote teleurstelling.

Lees verder »

Twee Ommer gedecoreerden tijdens Lintjesregen 2020

Burgemeester Hans Vroomen van Ommen verraste vrijdagmorgen telefonisch de heer Hallink uit Lemele en de heer Wösten uit Ommen om hen mee te delen dat zij voorgedragen zijn om gedecoreerd te worden. Door de landelijke beperkende maatregelen konden beide heren niet persoonlijk ontvangen worden, maar ontvingen zij nietsvermoedend een persoonlijk telefoontje van de burgemeester.

Lees verder »

Ommer Bissingh 2020 afgelast

Het bestuur van de stichting Ommer Bissingh Evenementen heeft naar aanleiding van de persconferentie van Minister-President Rutte aangaande de bestrijding van Covid-19 op dinsdag 21 april, helaas moeten besluiten om alle evenementen voor de zomer van 2020 af te gelasten. Dit geldt ook het Blaasorkestenfestival dat in het eerste weekend van september wordt gehouden.

Lees verder »

De Bibliotheek helpt je online communiceren

De maatregelen tegen het coronavirus zorgen ervoor dat we veel thuis zijn. Meer dan ooit speelt het leven zich af via internet. De Bibliotheek Salland is er ook – juist – nu voor mensen die online willen meedoen. Via onze nieuwe helpdesk is er deskundige ondersteuning voor iedereen die dit wil en daarbij een klein beetje hulp kan gebruiken.

Lees verder »

Uitbreiding poliklinische zorg Saxenburgh

Met ingang van maandag 20 april is de poliklinische zorg binnen het Saxenburgh Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg verder opgeschaald. Om dit mogelijk te maken is er een tweede tent geplaatst bij het ziekenhuis als extra wachtruimte voor onderzoek zoals bloedprikken en het maken van röntgenfoto’s. In het kader van de COVID-19 pandemie was de reguliere poliklinische zorg bij Saxenburgh per 16 maart afgeschaald, om zich zo goed mogelijk te kunnen richten op de zorg voor coronapatiënten. Nu heeft het ziekenhuis ook weer meer mogelijkheden voor patiënten met andere zorgvragen die niet lang uitgesteld kunnen worden.

Lees verder »

2,4 miljoen deelnemers voor Week Zonder Vlees 2020

Er hebben maar liefst 2,4 miljoen Nederlanders meegedaan aan de derde editie van de Nationale Week Zonder Vlees (9 t/m 15 maart 2020). Dit is 14% van de Nederlandse bevolking en een significante toename ten opzichte van vorig jaar, toen deed 11% van de Nederlanders mee aan de Week Zonder Vlees. Deze brede deelname is ook opgemerkt in de supermarkten, waar 200,4% meer vleesvervangers werden verkocht ten opzichte van een gemiddelde week.

Lees verder »

Lions zamelen koffie in voor de Voedselbanken

De landelijke Douwe Egberts koffiepuntenactie van de Lions Serviceclubs was een weer succesvol. Aanvankelijk was afgesproken dat de inzamelcommissies van de beide Lions Serviceclubs op bezoek zouden komen bij de Voedselbank in Hardenberg om de koffie officieel over te dragen. Echter gooide de coronacrisis roet in het eten, want bij elkaar komen is immers niet meer mogelijk. Ondertussen hadden de chauffeurs van de Voedselbank de verzamelde 694 pakken DE koffie al wel opgehaald bij het distributiecentrum, dus zullen alle in totaal 310 gezinnen die cliënt zijn  bij de Voedselbanken in het Vechtdal gewoon de koffie ontvangen.

Lees verder »

Grondwaterstanden rond normaal voor deze tijd, maar ze dalen snel

Na een nat begin van het jaar met vooral veel regen in februari, viel er sinds half maart geen neerslag van betekenis meer. Dat heeft direct invloed op de grondwaterstanden binnen het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Deze dalen nu snel. Het waterschap ziet de meldingen en vergunningaanvragen voor het beregenen vanuit sloten, weteringen en kanalen toenemen.

Lees verder »

Herdenken en vieren met app en boek

Vele bijeenkomsten die de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid op de agenda had staan om te vieren, herdenken en gedenken, kunnen de komende periode niet doorgaan. Hoe er later alsnog gevierd en herdacht gaat worden zal het stichtingsbestuur later bekend maken. Wat in de tussentijd wel doorgang heeft kunnen vinden is de ontwikkeling van de app ’75 jaar Bevrijding-Ommen’ en het uitgeven van een prachtig naslagwerk over de gevallenen in Ommen in de periode 1940-1945.

Lees verder »

Dans van de Koeien dit keer zonder publiek 

Op 2e Paasdag mochten de koeien van Biologisch Melkveebedrijf de Lange in Arriën na een hele winter op stal te hebben gestaan voor het eerst weer naar buiten. Ze voelen dat een poos van te voren al aan als boer Bram buiten bezig is met hekjes en schrikdraad. Het geloei is dan niet van de lucht bij de normaal zo rustige dames. Ze zouden het liefst met alle 100 tegelijk naar buiten willen stormen. 

Lees verder »

Gedichtje

De straten verlaten
het land lijkt leeg
de wereld stil.
Toch werd op 11 april
eer bewezen
aan twee Canadezen
die vielen voor onze vrijheid.
Opdat wij nooit vergeten…

Gedicht door: Dook van Gils

Leo Hoksbergen nieuwe kwartiermaker centrum Ommen 

Het bestuur van de Stichting Ondernemersfonds Centrum Ommen is vanaf 1 april jl. de samenwerking aangegaan met Leo Hoksbergen als kwartiermaker voor het centrum van Ommen. Leo Hoksbergen heeft vanuit Focus-Mkb reeds jarenlange ervaring in winkelgebieden. In 2019 begeleidde  hij de gemeente en de ondernemers bij de invoering van het ondernemersfonds in het centrum van Ommen. Gemeente Ommen heeft voor de inzet van Leo Hoksbergen als kwartiermaker voor de periode 2020-2021 financiële middelen ter beschikking gesteld aan de Stichting Ondernemersfonds Centrum Ommen. 

Lees verder »

Proef bemesten Vechtdijken voor verbetering verschraalde grasmat

De komende drie jaar voert het waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) een proef uit met het bemesten van kleine delen van de zuidelijke en noordelijke dijk langs de Vecht tussen Dalfsen en Zwolle. De grasmat is hier verschraald en vertoont open plekken, waardoor de sterkte afneemt. En een sterke grasmat is een vereiste om bij hoogwater tegen de dijk voldoende veiligheid te bieden. Op basis van de resultaten van de proef beoordeelt het waterschapsbestuur over drie jaar of het huidige beleid: geen bemesting op dijken, voor bepaalde dijken om aanpassing vraagt.

Lees verder »

Coronacrisis: Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus online bereikbaar

Het zijn zware tijden voor bedrijven en winkels. Tegelijkertijd blijkt in deze periode hun flexibiliteit en inventiviteit. De winkels van Kringloop Zwolle en zusterbedrijf Noggus&Noggus zijn gesloten, maar achter de schermen wordt hard gewerkt. Klanten kunnen via Marktplaats en via webwinkel De Schatkamer volop online snuffelen. Artikelen kunnen worden opgehaald of opgestuurd. En daar wordt veelvuldig gebruik van gemaakt. Gelukkig maar, want het gaat om het milieu en het gaat om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het lijkt erop dat de klanten dat in deze moeilijke tijd nog veel beter beseffen.

Lees verder »

75 jaar vrijheid in de gemeente Ommen

In de vroege ochtend van woensdag 11 april 1945 kwamen Canadese troepen via de brug over de vecht Ommen binnen. Ommen was bevrijd. Vandaag, 75 jaar na dato, hebben burgemeester Hans Vroomen en Harry Woertink van Stichting Ommen 75 jaar vrijheid, een krans gelegd bij de plaquette die herinnert aan deze bevrijding.

Lees verder »

Ommen wakker gemaakt met luiden van de kerkklokken – Ommen 75 jaar bevrijd

Ommen is vanmorgen (11 april) wakker geluid met de kerkklokken van de vier Ommer kerken. Tussen zes en kwart over zes werd hiermee aangegeven dat het 75 jaar geleden is dat Ommen werd bevrijd van de Duitse bezetting. Een klein groepje Ommenaren had zich voor dit ceremonieel verzameld bij de Hervormde kerk aan de Brugstraat. Hier werd na het luiden van de klokken het Wilhelmus gezongen. Vervolgens ook werd de Nederlandse driekleur uitgestoken in de toren van de kerk. Voor wie voor dag en dauw was opgestaan was er een reep chocola met daarop het logo van de Canadese vlag. Enkele bewoners in de Brugstraat trakteerde de groep vroeger vogels op koffie.

Lees verder »

“Bloemen voor Beter”

De huisartsengroep Ommen zorgt vrijdag 10 april (einde ochtend) samen met de Lions Club Ommen-Dalfsen dat alle bewoners in de woon-zorg huizen in Ommen een bloemetje ontvangen. Met 400 bossen tulpen willen zij alle mensen die momenteel het normaal menselijk contact moeten missen, een hart onder de riem steken.

Lees verder »