Samen op zoek naar oplossingen voor een klimaatbestendig Vechtdal

30 kilometer dijk versterken tussen Dalfsen en Zwolle en bijdragen aan een klimaatbestendig Vechtdal. Dat is waar de waterschappen Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en Vechtstromen voor aan de lat staan. De komende drie jaar onderzoeken zij samen met bewoners, plaatselijke organisaties, bedrijven en overheden de best passende oplossing om in de toekomst droge voeten te houden in het Vechtdal. U bent van harte welkom hierover meer te horen tijdens startbijeenkomsten in Dalfsen, Zwolle en digitaal. Het project Veilige Vecht is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken.

Lees verder »

6 veelgestelde vragen over CoronaMelder tijdens praktijktest in Overijssel

De praktijktest van CoronaMelder in Overijssel is in volle gang en de app is al ruim een miljoen keer gedownload. Voor sommigen was het installeren van de app eenvoudig, anderen kregen hier hulp bij via de Helpdesk CoronaMelder.

De helpdesk beantwoordde ook veel vragen over de werking van de app, privacy en op welke telefoons CoronaMelder werkt. In dit artikel zetten wij 6 veelgestelde vragen op een rij.

Lees verder »

Geen Open Monumentendag in Ommen

De organisatie van de Open Monumentendag in Ommen heeft alle evenementen die op zaterdag 12 september zouden worden gehouden afgelast. Gezien de huidige coronaregels acht het bestuur van de stichting Open Monumentendag het niet verantwoord de Open Monumentendag door te laten gaan.

Lees verder »

Coronabesmettingen bij brandweerpost Ommen

De brandweerpost in Ommen heeft te maken met een cluster van corona besmettingen. Drie brandweerlieden van deze post zijn positief getest op het coronavirus.

Daarnaast zijn nog vier andere collega’s getest. De brandweerpost in Ommen blijft toegerust om haar taak voor de samenleving uit te voeren.

Lees verder »

Kom in actie op de World cleanup day

Zaterdag 19 september is het World cleanup day. Voor veel mensen het moment om hun omgeving weer zwerfvuilvrij te maken. Het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA ondersteunt deze initiatieven graag met afvalgrijpers, handschoenen, veiligheidshesjes en vuilniszakken. Wil jij ook in actie komen tijdens de World cleanup day? Kijk dan snel op mooi-schoon.nl naar de mogelijkheden.

Lees verder »

Nazomerconcert orgel, vleugel en zang in Heemse

Op zaterdag 5 september geven Martin Mans en Erik Meems een concert op orgel en vleugel in de Kandelaarkerk in Heemse. Het programma wordt verfraaid door de sopraan Judith Godeke die enkele solistische werken zingt. Judith komt uit de omgeving van Hardenberg.

Publiek is welkom en daarnaast wordt een livestream uitgezonden via KerkTV Heemse en via het YouTube-kanaal van Martin Mans: youtube.com/c/martinmans.

Lees verder »

Paarden knuffelen en rommelmarkt

Er is weer een rommelmarkt en je kan weer paarden knuffelen bij `t Olde Manegepeerd in Dalmsholte. Op zondag 30 augustus van 10.00 uur tot 16.00 uur. Kom en neem een kijkje en neem je broertje, zusje, je ouders en je buren ook eens mee. Ook toeristen die in de omgeving verblijven zijn meer dan welkom. Vergeet niet je camera. Wel houden we een gepaste afstand. Maar ruimte genoeg.

Lees verder »

Hermen Hogenkamp nieuwe assistent-trainer OZC

Met ingang van het seizoen 2020/2021 is Hermen Hogenkamp de nieuwe assistent-trainer van OZC. Met de toevoeging van Hogenkamp aan de staf wil OZC zowel de spelers individueel als het eerste team verder ontwikkelen. Hogenkamp, begonnen in de jeugd van OZC, speelde in zijn carrière drie jaar in het eerste van FC Zwolle (nu PEC Zwolle).

Lees verder »

Doe mee aan de Overijsselse praktijktest van de coronavirus-app CoronaMelder

Het coronavirus is er nog steeds, ook in Overijssel. Om de kans op verspreiding te beperken, start vandaag de praktijktest van CoronaMelder. Als Overijsselaar kun je meedoen aan de praktijktest. Ga hiervoor naar de appstore op je telefoon, download de CoronaMelder app en help te testen hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek. Door de deelname van GGD Twente en GGD IJsselland omvat de praktijktest heel de provincie Overijssel.

Lees verder »

Beperkt schutten op de Vecht opgeheven

Vanaf dinsdag 18 augustus gelden weer de normale bedieningstijden voor schutsluis Vechterweerd in de Overijsselse Vecht tussen Zwolle en Dalfsen.

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) heft het beperkt schutten op. Door de neerslag van afgelopen weekend is de waterafvoer van de Vecht weer voldoende. De weersverwachting laat ook de komende periode neerslag zien in het stroomgebied van de rivier.

Lees verder »

Bezoek ouderenzorg Saxenburgh uitsluitend na online registratie

Sinds bijna twee maanden mogen de bewoners in alle negen ouderenzorglocaties van Saxenburgh in Coevorden, Hardenberg en Ommen weer bezoek ontvangen. Dit is een versoepeling van de coronamaatregelen. Bezoek is echter uitsluitend mogelijk na aanmelding via saxenburgh.boekeenbezoek.nl. Deze registratie is noodzakelijk om te voorkomen dat er teveel bezoekers tegelijk op een locatie zijn. Bovendien is met behulp van deze registratie, als dat nodig is, snel contactonderzoek te regelen door de GGD.

Lees verder »

Inwoners GGD-regio IJsselland kunnen CoronaMelder testen vanaf 17 augustus

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de coronavirus-app CoronaMelder. Deze app, die mogelijk per 1 september landelijk ingevoerd wordt, deze app, die mogelijk per 1 september landelijk ingevoerd wordt, is een aanvullend middel op de RIVM-richtlijnen en het bron- en contactonderzoek in de strijd tegen het coronavirus. Vanaf 17 augustus wordt de app in de praktijk getest in een aantal GGD-regio’s, waaronder regio IJsselland. Hierbij wordt gekeken hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. In de tweede helft van augustus spreekt de Tweede Kamer zich uit over CoronaMelder. Of je de app wilt gebruiken, bepaal je zelf.

Lees verder »

Syntus Overijssel breidt dienstregeling uit per 16 augustus

Vanaf 16 augustus rijdt een groot aantal van onze buslijnen weer volgens de gebruikelijke dienstregeling. Daarnaast zijn er een aantal lijnen die de vakantiedienstregeling rijden en er zijn lijnen die de vakantiedienstregeling rijden met daaraan toegevoegd extra ritten. Ook houden we, in verband met corona, extra bussen stand-by, die wij kunnen inzetten wanneer het te druk wordt. Op deze manier zijn wij in de gelegenheid om drukte in onze bussen op te vangen en het OV veilig en comfortabel te houden. De dienstregeling geldt tot en met 12 december 2020.

Lees verder »

Update droogte: waterschap zet zeilen bij en is alert

Door de extreem warme temperaturen en weinig tot geen neerslag in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is de droogte en daarmee de vraag naar water enorm toegenomen. Op diverse locaties draait het waterschap momenteel op de maximale aanvoercapaciteit. Daarnaast zijn er ook gebieden waar de situatie beheersbaar is met een capaciteit van 60 tot 80 procent van het aanvoeren van water. “Waar het nijpend wordt, zetten we alle zeilen bij”, zegt dagelijks bestuurslid Hans Pereboom.

Lees verder »

Wielerwedstrijd Rouveen

Donderdagavond 27 augustus aanstaande staat de ronde van Rouveen op het programma. Het parcours is in verband met corona verplaatst naar de Scholenweg/Statenweg net buiten Rouveen.

Lees verder »

Gebruik van slootwater niet overal meer mogelijk

Door de sterk toegenomen watervraag zit Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) op diverse locaties tegen de maximale aanvoercapaciteit aan. Dit kan reden zijn dat agrariërs die een verzoek doen voor het onttrekken van water uit een sloot voor beregening van hun gewassen een afwijzing ontvangen of worden gevraagd dit tijdelijk niet te doen (de zogeheten ‘onttrekkingsstop’). Het waterschap doet er alles aan om de waterpeilen op voldoende niveau te krijgen en te houden. Hier zit echter wel een grens aan.

Lees verder »

Zelfstandig wonen in een complexere samenleving mogelijk maken

Het aantal kwetsbare personen dat woont in de meest kwetsbare wijken neemt toe. Uit vervolgonderzoek* van Andersson Elffers Felix in opdracht van branchevereniging van woningcorporaties Aedes blijkt dat kwetsbare bewoners in een eerder stadium specialistische zorg vanuit de Wmo nodig hebben. Vroegtijdige signalering van problemen is nodig.

Volgens de onderzoekers ontbreekt deze ‘waakvlamfunctie’ in het huidige zorgsysteem echter te vaak. Ook MEE IJsseloevers pleit voor het verder naar voren trekken van deze inzet op preventie. Daarom wil zij op lokaal niveau samen met betrokken partijen aan de slag om zelfstandig wonen in een complexere samenleving mogelijk te maken voor kwetsbare mensen.

Lees verder »

‘Ik zou een goede zijn voor de wetenschap’

Het verhaal van Tjarda Verheijen is uitzonderlijk: ‘Mijn broertje ging met een klapvoet naar de dokter. Zelf dachten mijn moeder en ik dat het waarschijnlijk zou liggen aan een vitaminetekort, maar mijn broertje had het internet al afgestruind. Hij concludeerde dat hij of de ziekte van Lyme had, of multiple sclerose (MS). Toen bloedprikken geen resultaat opleverde, kwamen de reflextesten. De dokter vertrouwde het niet en stuurde hem door naar de neuroloog.’

Lees verder »

Minder vaak schutten op de Vecht om water te sparen

Door de aanhoudende droogte, het warme weer en een beperkte wateraanvoer van de Overijsselse Vecht gaat Waterschap Drents Overijssels Delta (WDODelta) vanaf zaterdag 8 augustus pleziervaart in de schutsluis Vechterweerd (tussen Dalfsen en Zwolle) minder vaak schutten. Dit ‘spaarzaam schutten’ betekent dat recreatievaart nog in vaste bloktijden wordt geschut, in totaal vijf keer per dag. Met deze maatregel wil het waterschap water langer vasthouden in het gebied en niet onnodig verliezen.

Lees verder »

Kansen Jan Modaal op woningmarkt nagenoeg uitzichtloos

Het is voor huizenkopers met een modaal inkomen nog moeilijker geworden om een woning te vinden in vergelijking met een jaar geleden. Vooral voor alleenstaanden met een modaal inkomen is de situatie verslechterd. Nog slechts 4,7 procent van het totale huizenaanbod is beschikbaar voor deze inkomensgroep, terwijl dit een jaar geleden nog 6,3 procent was.

Dit is een afname van ruim een kwart. In de provincies Utrecht en Noord-Brabant is de situatie voor alleenstaanden met een modaal inkomen het meest uitzichtloos. In Groningen, Drenthe en Limburg maakt een eenverdiener nog de meeste kans om een woning te vinden.

Lees verder »

Vanaf 6 augustus hitteplan en smogwaarschuwing

Het is warm vandaag. En het wordt nog veel warmer de komende dagen. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of in de tuin. Voor anderen is het niet zo fijn en voor groepen kwetsbare mensen brengt het hete weer zelfs risico’s met zich mee. Daarom activeert het RIVM vanaf 6 augustus het Nationaal Hitteplan. Ook geldt er een smogwaarschuwing. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken.

Het Nationaal hitteplan en de smogwaarschuwing gelden voor heel het land. Volgens het KNMI kan het warme weer nog tot na het weekend aanhouden.

Maatregelen tegen klachten door heet weer

•    Drink voldoende;
•    Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
•    Zoek de schaduw op;
•    Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
•    Beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond;
•    Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
•    Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Aanhoudende hitte

Het Nationaal Hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Het hitteplan is vooral bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.

Smog door ozon

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. In Europa zijn voor ozon een informatie- en een alarmdrempel vastgesteld. De EU -informatiedrempel is 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Bij (dreigende) overschrijding van deze waarde kunnen mensen die gevoelig zijn voor smog, klachten krijgen. Het RIVM brengt dan een waarschuwing uit.

De luchtkwaliteit is dan “slecht” volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. De EU-alarmdrempel is 240 microgram ozon per kubieke meter lucht. De luchtkwaliteit is dan “zeer slecht” volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex. Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen. Als dit dreigt te gebeuren, zet het RIVM de smogwaarschuwing om in een smogalarm.

Meldpunt gevolgen van de Corona-epidemie

Begin maart 2020 werd de samenleving geconfronteerd met de verspreiding van het Corona-virus. De landelijke overheid nam maatregelen om de verspreiding in te dammen.

Deze maatregelen hadden grote consequenties voor kwetsbare inwoners en hun mantelzorgers in Overijssel. Al snel meldden zij zich bij Zorgbelang Overijssel met vragen en signalen over de gevolgen van de corona-crisis.

Lees verder »

Omleidingsroutes vanwege werkzaamheden aan de Loozenophaalbrug

Van augustus 2020 tot oktober 2020 voert de provincie Overijssel werkzaamheden uit aan de Loozenophaalbrug in Loozen. De werkzaamheden bestaan uit het vernieuwen van de bruginstallatie en het vervangen van kabels en leidingen. Ook wordt het brugdek voorzien van een nieuwe laag verf. De werkzaamheden worden zowel op de brug als vanaf het water uitgevoerd.

Lees verder »