‘Zo’n woningbrand gun je je ergste vijand niet’

“In een klap ben je alles kwijt. Het besef dat het echt gebeurd is, is heel onwerkelijk. Dat moment kwam bij mij pas, toen ik op een noodlocatie op de bank zat en een T-shirt aan wilde doen, maar me realiseerde dat mijn kleren ook weg waren. Je verzamelt in je leven spullen die herinneringen met zich mee dragen en die komen nooit meer terug”, vertelt Chantal de Vreede die in 2018 een woningbrand meemaakte.

Lees verder »

Muziek à la carte: kids maken op speelse manier kennis met muziek

Kinderen uit de groepen 4, 5 en 6 van de basisscholen in de gemeente Ommen kunnen op zaterdag 3 oktober op een laagdrempelige manier kennis maken met diverse muziekinstrumenten. Onder de titel Muziek à la carte houdt HaFaMO hiervoor een  bijzondere muzikale middag van 13.30 tot 16.00 uur. HaFaMO verzorgt de muzieklessen voor de muziekverenigingen De Bazuin, Crescendo, KNA en SDG.

Lees verder »

Rode Kruis gaat Waterschap Drents Overijsselse Delta helpen bij hoog buitenwater en watertekort

Bij dreigende of daadwerkelijke noodsituaties kan voortaan het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis, Ready2Help, worden ingezet door Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Bij hoogwater kunnen Ready2Help’ers bijvoorbeeld helpen bij het leggen van zandzakken. Bij aanhoudende droogte kunnen zij ondersteunen met het informeren van bewoners, bijvoorbeeld over het zogeheten beregeningsverbod. Vanaf dinsdag 22 september is de samenwerking na het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst officieel. WDODelta is hiermee het eerste waterschap van Nederland dat een structurele samenwerking aangaat met het Rode Kruis.

Lees verder »

Beleef de Vecht en het Vechtdal met je klas

In ‘Beleef je omgeving’ komen leerlingen van groep 5 t/m 8 uit Hardenberg, Ommen, Dalfsen en Zwolle van alles te weten over de Vecht en het Vechtdal. Van natuur tot cultuur en van historie tot heden. Inclusief een vaartocht of fietsspeurtocht door dit unieke gebied. Doet jouw klas of school ook mee?

Lees verder »

Groene organisaties pleiten voor groene ontwerpprincipes in de Regionale Energiestrategie

De energietransitie als motor voor gebiedsontwikkeling met kwaliteit! Hoe? Door groene ontwerpprincipes mee te nemen in de Regionale Energiestrategie. Landschap Overijssel (LO), Overijssels Particulier Grondbezit (OPG) en Natuur en Milieu Overijssel (NMO) hebben deze groene ontwerpprincipes vastgelegd in de ‘Wegwijzer Energie in het Overijsselse Landschap’. Maandag 21 september is deze wegwijzer aangeboden aan de besturen van de RES Twente en de RES West-Overijssel en gedeputeerde Tijs de Bree van de provincie Overijssel.

Lees verder »

Ontmoetingscentra kosteloos snel inzicht in toekomst met Vitaliteitsscan

De OVKK roept ontmoetingscentra op om gebruik te maken van de regeling vitale en gezonde samenleving door het doen van een vitaliteitsscan. Met de bewezen methodiek, die door DKK Gelderland is ontwikkeld, kunnen ontmoetingscentra door een bezoek van een expert van het Atelier Maatschappelijk Vastgoed advies krijgen hoe gewerkt kan worden richting een gezonde toekomst. Naast het algemene advies, is er voor elk ontmoetingscentrum ook ruimte voor een stukje maatwerk. Zo krijgt elk ontmoetingscentrum de hulp die gewenst is en past bij de organisatie. Aan de scan zijn voor accommodaties geen kosten verbonden. “We hebben hard gewerkt aan hulp voor ontmoetingscentra vanuit de provincie en met de regeling Vitale en Gezonde Samenleving heeft de provincie gehoor gegeven aan onze oproep”, legt voorzitter van de OVKK, Ilse Duursma uit.

Lees verder »

Kijk en doedag Bij `t Olde Manegepeerd

Bijzonder op deze dag is dat vrijwilligers om 11 uur een speciale uitleg geven over de opvang van de uitgewerkte manegepaarden. Kom en neem een kijkje. De gehele opbrengst is voor de uitgewerkte manegepaarden die na een werkzaam leven in de maneges van hun rust genieten.

Lees verder »

Bijna 75.000 euro voor onderzoek Help SMA-patiënten hoesten

Het definitieve eindbedrag van de Ommer goede-doelenactie CaMo & Friends 4 SMA is bekend. Op de kop af is 74.371 euro opgehaald. Het bedrag wordt ingezet voor onderzoek naar deze erfelijke en progressieve spierziekte. De actie die Ommen van haar beste kant liet zien, was een initiatief van de vriendengroep van de ouders van Cato (9) en Moos (7) Lukas. Zij lijden beiden aan SMA (Spinale Musculaire Atrofie).

Lees verder »

Kijk op Kunst XXL: 3 t/m 23 oktober

Gedurende de maand oktober stellen de winkels in het centrum van Ommen ruimte beschikbaar aan de kunstenaars  uit het Vechtdal om hun werken aan het publiek te tonen. Omdat bijna alle evenementen van Vechtdalkunsten dit jaar niet zijn doorgegaan,  wordt de Kijk op Kunst van 2020 wat grootser aangepakt dan andere jaren en met een feestelijke opening op 10 oktober op de Markt te Ommen.

Lees verder »

Aantal coronabesmettingen blijft stijgen; wees alert!

Afgelopen donderdag lieten de Veiligheidsregio IJsselland en de GGD IJsselland weten, dat het aantal besmettingen met het coronavirus sterk is toegenomen in onze regio. Ook het aantal Ommenaren dat positief getest is op het coronavirus blijft stijgen. Om nieuwe, strengere maatregelen te voorkomen is het belangrijk dat we ons blijven houden aan de maatregelen.

Burgemeester Hans Vroomen ziet dat in Ommen, net als in de rest van IJsselland en Nederland, het aantal besmettingen weer stijgt. “Afgelopen weken laten zien dat er bijna dagelijks één of twee positief geteste Ommenaren zijn. Reden om alert te zijn! Gelukkig houden de meeste mensen in Ommen zich goed aan de regels. Toch besef ik dat dit lastig kan zijn. dat neemt niet weg dat ik iedereen oproep om de discipline, die we voor en tijdens de zomermaanden hadden, ook nu in acht te blijven nemen. De strijdt met corona duurt lang, maar alleen als we samen volhouden zullen we deze winnen.”

Voorkom nieuwe besmettingen!

Het aantal nieuwe besmettingen lijkt voor een groot deel voort te komen uit ontmoetingen in de privésfeer. Het blijkt dat privé-feestjes, familieaangelegenheden, werksituaties en bezoeken aan het buitenland een verhoogd risico op besmetting met zich meebrengen.

“Laten we aandacht hebben voor ons gezin, voor de
kwetsbaren om ons heen en voor onszelf. Houd je daarom ook bij contacten met familie en vrienden aan de genomen maatregelen. De gezondheid van ons allemaal is belangrijk en we willen niet terug naar de maatregelen van voor de zomer. Laten we allemaal ons best doen!”, aldus burgemeester Vroomen. Houd je aan de maatregelen.

Samen voorkomen we verdere besmetting van het coronavirus, dus:

• blijf thuis bij klachten en test zo snel mogelijk;
• houd 1,5 meter afstand van anderen;
• was vaak uw handen;
• werk zoveel mogelijk vanuit huis;
• vermijd drukke plekken;
• reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Op rijksoverheid.nl zijn alle geldende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus te lezen.

Opening Natuurbegraafplaats Hoogengraven 3 oktober

In de bossen van Arriën, vlakbij de stad Ommen, ligt natuurbegraafplaats Hoogengraven. Bos, heide, poelen en stuifzand wisselen elkaar af. Medewerker Monique Kranendonk:We zien hier dagelijks wat de natuur met mensen doet. Dat is uiteraard zeer persoonlijk. De openheid van de heide, de geborgenheid van het bos, het water, een gevoel, herkenning in iets wat je ziet, hoort of iets wat je raakt. Wij maken het dagelijks mee en weten inmiddels hoe bijzonder de verbinding met de natuur hier is”

Lees verder »

Uitstel Samenloop voor Hoop Dalfsen zorgt voor grote teleurstelling

In het weekend van 18 en 19 september zou de 2e editie van de Samenloop voor Hoop Dalfsen worden gehouden. Een evenement om stil te staan bij kanker, het leven te vieren en geld in te zamelen voor KWF kankerbestrijding. Vanaf begin 2019 is een groep enthousiaste en betrokken vrijwilligers bezig geweest met de voorbereidingen hiervoor. Vanwege corona zijn echter veel dingen niet meer mogelijk. Waaronder evenementen. De Samenloop is formeel een vergunningplichtig evenement, dus zijn alle Samenlopen geschrapt. Een grote teleurstelling voor de betrokkenen.

Lees verder »

Herkennen van vogelveren door Evert Ruiter + prijsvraag!

De Vereniging Natuur en Milieu De Vechtstreek heeft Evert Ruiter bereid gevonden een avond te komen vertellen over vogelveren. De in Zwolle woonachtige ecoloog heeft jaren in Ommen gewoond en is bekend met het hele Vechtdal. Voor de Vechtstreek houdt hij regelmatig lezingen en excursies. Herkennen van vogelveren vindt plaats op donderdag 19 september.

Lees verder »

e-BATTLE: Ommense leerlingen in de strijd tegen energieverspilling!

In het educatieve project de e-BATTLE gaan leerlingen van Overijsselse basisscholen de strijd aan met energieverspilling. Gewapend met een zelf opgezette energiebesparingscampagne inspireren zij hun medeleerlingen, ouders en buurtgenoten om zuinig om te springen met energie. Zo maken zij zich sterk voor hun eigen duurzame toekomst. Gaan leerlingen uit Ommen de strijd aan?

Lees verder »

Nieuwe naam Gereformeerde basisschool De Uitleg Dalfsen

Vrijdag 11 september 2020 is de nieuwe naam onthuld van de Gereformeerde basisschool De Uitleg in Dalfsen. Vanaf vandaag zal de basisschool, gevestigd aan Nieuwe Uitleg 2, als ‘De Vuursteen’ verder gaan. Na een prachtige metamorfose van het schoolplein en een complete interne verbouwing, past daar ook een nieuwe sprankelende naam bij. Met alle leerlingen en leerkrachten is de onthulling op feestelijke wijze gevierd.

Lees verder »

Tegen alle trends in bouwt en verhuist Saxenburgh een nieuw ziekenhuis in coronatijd

Na maanden van uitstel vanwege corona, is het zover. Van 17 tot en met 19 september verhuist het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg  naar het Saxenburgh Medisch Centrum. In een tijd dat er juist sprake is van krimp in ziekenhuisland mag dit bijzonder genoemd worden. Het verhuizen van een ziekenhuis is op zich al een logistieke uitdaging. Corona en de daarmee gepaard gaande anderhalve meter maatschappij doen hier nog een schepje boven op.

Lees verder »

Kachel FM gaat rondtoeren met eigen bus

HOONHORST – Afgelopen weekend is de nieuwe ludieke promotievideo van vriendengroep en muziekweekend Kachel FM online gezet. Deze altijd veel (vorig jaar ruim 250.000 keer) beken video is inmiddels een traditie geworden. In het verhaal van deze video gaan ze op zoek naar alternatieven voor hun tent, omdat ze het niet zien zitten om vanwege de corona op een kleine tent over te gaan.

Lees verder »

Hoogste punt nieuwbouw CCO officieel gemarkeerd met vlag

Met het hijsen van een bouwvlag is woensdagmorgen 2 september 2020 het hoogste punt gemarkeerd van de nieuwbouw van het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO). Deze eer was weggelegd voor wethouder Ko Scheele. Dat deed hij in tegenwoordigheid van de aannemer Bas Herbrink van het bouwbedrijf Salbam uit Vilsteren en het bestuur van het CCO.

Lees verder »

Update droogte: grondwaterstanden herstellen verder dankzij buien

De buien van de afgelopen periode geven verdere verlichting voor de droogte in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Binnen dit gebied viel in augustus meer dan het langjarig maandgemiddelde aan neerslag. Hoewel er regionale verschillen zijn, is dit goed terug te zien in de grondwaterstanden. Die zijn aan het herstellen. De wateraanvoer schommelt momenteel tussen lokaal geen aanvoer en lokaal maximaal 60 procent van de aanvoercapaciteit.

Lees verder »