Feestelijke Koningsdag met optocht

De weersvooruitzichten waren niet bepaald gunstig en de hele ochtend viel er regen, maar toen de stoet versierde wagens vertrok vanaf het Laer was het droog en dat bleef het nagenoeg voor de rest van het parcours. Langs de weg natuurlijk weer velen die jaarlijks naar de kleurrijke optocht komen kijken, maar ook veel vakantiegangers, die hun ogen uitkeken.

Lees verder »

CBS-cijfers boerenlandvogels onbetrouwbaar

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verstrekt jaarlijks een overzicht van de stand van de boerenlandvogelpopulaties, maar past deze cijfers jaarlijks met terugwerkende kracht aan. Het gevolg is dat de overheid beleid ontwikkelt op foutieve cijfers. Dat blijkt uit onderzoek van Agrio Uitgeverij.

Melkveehoudster en freelance-onderzoeksjournalist Henny Verhoeven volgt al enkele jaren de statistieken van het CBS over de lijst met 27 boerenlandvogels en ontdekte dat deze indexcijfers regelmatig met terugwerkende kracht worden aangepast. Soms zelfs tot aan het indexjaar 1990.

Een voorbeeld is de stand van de populatie van de spreeuw. Volgens de telling van 2014 kende de spreeuw in 2014 een indexcijfer van 95. Dat wil zeggen dat op dat moment de populatie nog 95 procent telde van de populatie in het indexjaar 1990. In 2015 bleek het indexcijfer van 2014 echter op 53 te liggen, maar in 2017 schiet het indexgetal opeens omhoog naar 112 voor 2014. Dat is in 3 jaar tijd een verdubbeling van het aantal spreeuwen ten opzichte van 1990, terwijl het aantal daadwerkelijk getelde vogels in 2014 hetzelfde is gebleven. De indexcijfers komen tot stand op basis van vier officiële tellingen door vrijwilligers op vastgestelde locaties in Nederland.

Henny Verhoeven attendeerde het CBS in 2017 voor het eerst op deze afwijkingen. Het CBS blijkt de cijfers aangeleverd te krijgen van Sovon en publiceert die 1-op-1. Het CBS heeft inhoudelijk geen bemoeienis met de cijfers, maar het leidde in 2017 wel tot een gesprek tussen CBS en Sovon en uiteindelijk tot aanpassing van de cijfers. Uit de laatste cijfers van 2018 blijkt opnieuw dat aanpassingen zijn gedaan met terugwerkende kracht.

Sovon laat weten dat de tellingen soms ‘nieuwe inzichten’ geven, die vervolgens terugvertaald worden naar de jaren ervoor. De uitkomst kan voor een bepaald soort vogel soms zo sterk afwijken van het jaar ervoor, dat het niet toe te rekenen is aan één jaar. Dan worden de indexcijfers met terugwerkende kracht aangepast.

Grote afwijkingen zijn te zien bij vogels als de boerenzwaluw, spreeuw en grauwe gors. De statistieken voor de grutto, kievit of scholekster zijn jaarlijks ongeveer gelijk. De putter kent een ongekende groei. Het indexcijfer lag in 2017 op 1.841. En dit betekent dat er 18 keer zoveel putters in 2017 waren als in 1990. Opvallend is dat de cijfers in 2015 lager lagen. Dit gold ook voor de geelgors, gele kwikstaart, roodborsttapuit, spreeuw, tureluur, wulp en zomertortel. Op deze wisselende cijfers wordt het beleid van het ministerie van LNV gebaseerd. Dit betekent dat conclusies, die in 2015 werden getrokken, nu heel anders zouden zijn.

Leren creatief schrijven

Een goed verhaal begint met een sterk idee, en het uitwerken ervan is vakwerk. Amateurschrijvers die meer willen leren over stijl, structuur en dialogen kunnen tijdens de Kunst Cultuurweek meedoen aan een gratis workshop in de Bibliotheek.

Lees verder »

Waterschap maait enkele watergangen eerder voor betere wateraanvoer

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta maait daar waar nodig incidenteel waterbodems van sloten, weteringen en kanalen eerder dan normaal. Door de hoge temperaturen en de start van het groeiseizoen ontstaat er op enkele plaatsen behoefte aan meer wateraanvoer. Omdat er op enkele plaatsen al veel begroeiing in de watergangen staat, wordt het bereiken van de gewenste waterpeilen steeds lastiger.

Lees verder »

Patiënt in regie: Saxenburgh neemt DUPP-zuil in ontvangst

Eigen medische gegevens bekijken via het portaal: MijnSaxenburgh kan inmiddels al een tijdje. Nog niet elke patiënt maak hier gebruik van. Om meer bekendheid te geven aan het duppen: Digitale Uitwisseling tussen Patiënt en Professional, ontwikkelde de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) een speciale informatiezuil. Op 18 april 2019 namen Projectleider Roy Stokvis en Kinderarts en CMIO Karin Zwager de eerste zuil in ontvangst.

Lees verder »

THEBAGSTORE deelt paaseitjes uit!

ADVERTORIAL – Zoek 1 van de 12 paaseitjes op de website van www.thebagstore.nl en verwen jou zelf met een mooie tas tijdens de paasdagen.

Het is Pasen, wat voor THEBAGSTORE reden is om een actie op te zetten voor hun klanten. De webshop heeft op de site namelijk paaseitjes verstopt. Vind je zo’n ei dan krijg je een kortingscode ter waarde van een bepaald bedrag. Deze code is eenmalig te gebruiken, dus open de website THEBAGSTORE en start snel met de zoektocht naar de paaseitjes!

De gouden eitjes

De paashaas heeft in totaal 12 eitjes verstopt op de website van THEBAGSTORE. Deze zijn gecategoriseerd op basis van de waarde van de kortingscode. Het ei met de meeste waarde is het gouden ei. Dit ei bevat een kortingscode ter waarde van €100,00. Bovendien zijn er twee gouden eieren op de site te vinden. Naast deze twee jackpots zijn er ook nog vier eieren verstopt die een waarde hebben van €50,00. Tevens heeft THEBAGSTORE zes paaseitjes met een kortingscode voor €25,00 op de site geplaatst. Wees er snel bij, want de paaseitjes zijn maar één keer te vinden en te gebruiken!

Paasvoordeel t/m a.s. maandag 23.59

Treur niet als je geen een paaseitje hebt kunnen vinden op de website van THEBAGSTORE. De webshop voor tassen heeft namelijk het hele weekend paasvoordeel. Vanaf vandaag tot en met maandag kunnen klanten een code voor 21% korting gebruiken. Deze kortingscode heeft de naam: PASEN21.

Verschillende soorten en merken tassen

THEBAGSTORE is jouw favoriete plek voor de mooiste tassen online!

Van hippe rugzakken tot mooie leren laptoptassen. We bieden voor zowel heren als dames de bekende tassen van tijdloze topmerken, zoals CowboysbagHerschelBurkely en Eastpak.

Oranje Boven op Koningsdag in Ommen

Koningsdag 27 april 2019 is het weer “Oranje Boven” wat de klok slaat in Ommen. Koningsdag is een mooie traditie waar wij in Nederland elk jaar van genieten. Er is geen Nederlands feest dat zo verbroedert als juist deze feestdag. De verjaardag van de Koning wordt gevierd, maar vooral wordt ook een feest met elkaar gevierd. Het motto ‘Oranje Boven!’ is ook in de gemeente Ommen altijd een mooie aanleiding om er als gemeenschap een fantastisch evenement van te maken.

Lees verder »

Pleinfestijn Hardenberg knalt met Tino Martin, Trijntje Oosterhuis en Vinchenzo

Het sfeervolle centrum van Hardenberg is op zaterdag 31 augustus weer de thuishaven van topband Beethoven. Tino Martin, Trijntje Oosterhuis en Vinchenzo sieren het podium en daarmee is de sterke line-up van artiesten gegarandeerd. Jij kunt hier als één van de 10.000 bezoekers bij aanwezig zijn om te zingen, swingen en dansen op het feestgedruis. Dit gratis evenement is een avondje gezelligheid met topartiesten en een meer dan geweldige showband.

Lees verder »